Не мийте підлогу, коли пішли гості: де взявся цей забобон і що він означає

Читать на русском
Автор
4077
Після того, як гості пішли можна трішки почекати
Після того, як гості пішли можна трішки почекати. Фото Телеграф

Якщо ви приймаєте гостей з радістю і любов'ю, то вони приносять у ваш дім тепло і світло

В українців існує багато повір'їв, пов'язаних з гостями. До прикладу, не варто мити посуд у когось вдома. А от якщо ви любите приймати гостей у своєму домі, то вам у будь-якому випадку слід знати про ще одну давню традицію. Давні повір'я не рекомендують мити підлогу одразу після того, як гості пішли.

Походження забобону

Існує кілька версій походження цього забобону. Одна з них пов'язана з тим, що в давнину люди вважали, що гості приносять у дім енергетику, яка може бути як позитивною, так і негативною. Якщо гості були добрими і щирими людьми, то їхня енергетика залишалася у домі і притягувала удачу, достаток і здоров'я. Якщо ж гості були злобними і нещирими людьми, то їхня енергетика залишалася у домі і притягувала негаразди, хвороби і нещастя.

Інша версія походження цього забобону пов'язана з тим, що в давнину люди вважали, що гості приносять у дім благословення Бога або святих. Якщо гості були чесними і благочестивими людьми, то їхня присутність у домі означала, що Бог або святі послали їх до господаря як посланця або ознаку своєї милості. Якщо ж гості були грішними і безбожними людьми, то їхня присутність у домі означала, що Бог або святі послали їх до господаря як випробування або нагадування про його гріхи.

Сучасне значення забобону

Чи актуальний цей забобон у наш час? Чи можна мити підлогу, коли пішли гості, не боячись наслідків? На це питання немає однозначної відповіді. Для деяких людей цей забобон є лише рештками минулого, яким вони не керуються у своєму житті. Для інших же цей забобон є частиною народної мудрості, яку вони поважають і дотримуються. З одного боку, можна сказати, що миття підлоги після гостей не має ніякого впливу на ваше життя і долю. Все залежить від того, як ви ставитеся до своїх гостей і як вони ставляться до вас.

Нагадаємо, що миття підлоги — це не тільки звичайна господарська справа, але й давній ритуал, який має свої правила і таємниці. Наприклад, червона ганчірка вважається найкращим помічником для миття підлоги. Також є дні, коли миття підлоги може принести користь або шкоду вашому життю і долі. Наприклад, не рекомендується мити підлогу в неділю, бо це може призвести до конфліктів і суперечок у родині.