Чому не можна мити посуд в гостях: секрети народної мудрості

Читать на русском
Автор
9430
Брудний посуд залиште на його власників
Брудний посуд залиште на його власників. Фото Телеграф

Миття посуду в чужому домі може стати загрозою для добробуту в сім'ї

Ви коли-небудь пропонували допомогти господарям помити посуд після смачної вечері? Або, навпаки, дозволяли своїм гостям робити це у вашому домі? Якщо так, то ви, можливо, не знаєте, що це може призвести до неприємних наслідків. За старовинними повір'ями, не лише сам посуд може впливати на вашу долю. Миття посуду в чужому домі — це не просто прояв ввічливості або дружби, але й потенційна загроза для добробуту та гармонії сім'ї.

Як вода переносить енергетику

Одне з поширених пояснень, чому не можна мити посуд в гостях, полягає в тому, що вода — це провідник між енергетикою мешканців будинку та їхніми гостями. Якщо ваш гість відчуває лють, заздрість чи інші негативні емоції, його "допомога" може обернутися для вас безглуздими сварками, незрозумілими конфліктами та образами в сім'ї. Навіть століття тому заможні господині не допускали служниць до миття посуду, адже чудово розуміли, чому не можна в гостях мити посуд.

Однак, якщо це людина, яка митиме посуд вам близька і ви повністю їй довіряєте, прикмета не має поганого тлумачення. У неї приблизно така ж енергетика, як і в вашому домі, а значить, боятися нічого.

Як домовик реагує на чужих

Прикмета — не мити посуд в гостях — також пов'язана з добрим духом-захисником дому — домовиком. Вважалося, що домовик розлютиться, якщо посуд помиють чужі руки. Домовик — це покровитель селянської хати, який пильнує за порядком і благополуччям її мешканців. Він любить турботливих і працьовитих господарів і ненавидить ледарство і безлад. Тому важливо пам'ятати про його настрій і не ображати його чужими руками.

Як посуд впливає на стосунки

За деякими повір'ями вважається, що пропозиція помити посуд робиться спеціально, щоб нашкодити родині. Особливо обережними треба бути з незаміжніми дівчатами, які можуть мити посуд у домі заміжньої. За однією з прикмет, незаміжня дівчина таким способом може розбити сім'ю, адже після допомоги у прибиранні столу, чоловік почне дивитися на сторону — в його сімейне вогнище потрапить чужа енергетика.

Також не можна дозволяти незаміжній дівчині мити посуд в домі невістки. За давніми повір'ями, жінка, яка миє посуд в будинку незаміжньої дівчини, краде усіх її залицяльників і вимиє їх з дому. Навпаки, для незаміжньої дівчини все ж варто помити посуд у чужому домі, наприклад, де живе неодружений парубок. Вважається, що невдовзі після цього чоловік зіграє весілля.

Як уникнути неприємностей

Якщо ви не хочете нашкодити своїм господарям або своїм гостям, краще не пропонувати і не приймати пропозицію мити посуд в чужому домі. Замість цього, ви можете запропонувати іншу форму допомоги, наприклад, прибрати столик або погратися з дитиною.

Нагадаємо, що миття посуду — це не тільки питання гігієни, але й економії. Якщо вам раптово відключили гарячу воду, не поспішайте панікувати. Існують прості лайфхаки, як помити посуд без гарячої води, використовуючи господарське мило або гірчицю. Так ви не тільки збережете електроенергію, але й знежирите та знезаразите посуд. Також варто знати, який посуд підходить для різних видів приготування їжі. Наприклад, якщо ви любите варити варення з ягід та фруктів, то краще уникати посуду з алюмінію. Цей метал може реагувати з кислотами і залишати неприємні домішки у вашому десерті. Замість цього, обирайте посуд з нержавіючої сталі, емалі або міді. Так ви збережете смак та аромат свіжих ягід.