Зараз таке й не візьмеш до рота: чим ласували діти у СРСР (фото)
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 2076
![Ілюстративне зображення](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/8/1f/5fc4820f-c1a4c497f4c7d746b9df383366b7a1f8.jpeg?v=0618_1)
Вигадливість рятували тоді, коли майже нічого не було
У Радянському Союзі через дефіцит вибір ласощів фабричного виробництва була мізерна. Але діти та їхні батьки вдавались до креативу, завдяки якому й мали щось смачненьке до чаю.
Щоправда, зараз навряд чи захочеться щось з такого взяти до рота. "Телеграф" зробив підбірку таких ласощів.
Палений цукор або найпростіша карамель. З неї робили льодяники, заливаючи у спеціальні форми або у столові ложки. Самі ж діти часто вдавались до швидшого варіанту та брали столову ложку, насипали цукор і тримали над вогнем газової плити. У цукор, що розтанув (а часто й пригорів), коли він трохи остигав, вставляли сірник. І ось так малеча отримувала "радянський чупа-чупс".
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/8/89/39823654-a2cb32088516ca18a10f392a51592898.jpeg?v=9905_1)
Сухий кисіль. Брикети, які призначались для варіння киселю, діти часто гризли сухими. Адже це була солодка маса з фруктовим смаком.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/0/eb/3806c2bc-0bc729a714dcf11aa32875faf8e5eeb0.jpg?v=9905_1)
Кава у брикетах. У СРСР справжня кава була у дефіциті та й коштувала чимало, але на полицях магазинів можна було знайти не лише дивні кавові напої із жолудів, а й каву та какао у брикетах. Називалось це "молочним концентратом", який коштував 10 копійок. Та діти його не заливали окропом, як годиться, щоб отримати напій, а гризли сухим.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/b/ea/d3dcd813-b04c79111c415f1a32d4f1bf86c33eab.jpeg?v=9905_1)
Аскорбінка — радянські ласощі з аптек. Вона була у маленьких конвертиках і мала кисло-солодкий смак. Діти купували її та їли просто як цукерку.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/c/ce/bd64acd1-4a03219287e9afa58560cdf901c30cec.jpeg?v=9904_1)
Та на цьому винахідливість не закінчувалась, адже полюбляли діти хліб з цукром, печиво з маслом та "йогурт". Шматок хліба змочений водою та посипаний цукром був у топі дитячих солодощів. Ще краще було намазати цей хліб маслом, а потім посипати цукром чи варенням, але й це могли дозволити собі не всі.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/e/df/0f938cc0-7104c0c81e70a396327fc47b6adc5dfe.jpeg?v=9905_1)
Печиво змащене маслом — такий собі аналог печива з начинкою. Адже одне печиво мазали маслом і зверху клали інше — готово.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/2/31/c7fd44cc-b592e20142fbce8b8087465fac4b5312.jpeg?v=9905_1)
А от радянський "йогурт" — це не про фабричне виготовлення. У банку зі сметаною чи прокислим молоком, яке вже взялось грудочками, додавали варення і виходив йогурт.
Раніше "Телеграф" писав про те, що у СРСР використовували замість жувальної гумки і чим імітували каву. Деякі "замінники" викликають справжній подив.