Одна склянка на всіх: як у СРСР пили газування та соки

Читать на русском
Автор
1440
Кадр із фільму "Операція "И" та інші пригоди Шуріка", 1965 рік. Режисер: Леонід Гайдай Новина оновлена 18 квітня 2024, 14:06
Кадр із фільму "Операція "И" та інші пригоди Шуріка", 1965 рік. Режисер: Леонід Гайдай. Фото Відкриті джерела

Ґрунтовно склянки мили рідко

За часів СРСР у гастрономах обов’язково був відділ "соки-води", в якому продавалися напої на розлив зі скляних конусів. Відділ користувався популярністю у дорослих та дітей.

"Телеграф" вирішив розповісти своїм читачам, як радянські громадяни пили газовану воду та соки. Сучасну людину це може сильно здивувати.

Пили воду і соки всі радянські громадяни з однієї склянки, яку після кожного покупця просто полоскали. Ціна розливного напою варіювалася від 8 до 20 копійок за склянку.

Обов’язковим атрибутом на прилавку була склянка з сіллю для томатного соку. Для солі додавалася загальна ложка для розмішування. Сік наливали несолоний. Сіль додавалася до смаку.

Окремо слід згадати, як милися склянки після покупців. Як правило, соки та воду наливали у звичайні грановані склянки, які після того, як рідина була випита, просто обполіскувалися проточною водою в ріжковому омивачі.

Справа в тому, що в СРСР не було жодних одноразових пластикових стаканчиків. В одному автоматі або на прилавку знаходилася одна склянка, з якої пили всі. Ґрунтовно склянки мили рідко. Але коли мили, робили це вручну із використанням соди.

Таке складно уявити у наш час, коли постійно говорять про безпеку здоров’я.

Раніше "Телеграф" розповів, яку косметику використовували наші бабусі за часів СРСР.