Ваш телефон прослуховують? Кілька секретних кодів дозволять це з'ясувати

Читать на русском
Автор
5155
Фахівці з кібербезпеки рекомендують користуватися надійними програмами Новина оновлена 14 квітня 2024, 12:49
Фахівці з кібербезпеки рекомендують користуватися надійними програмами. Фото Колаж "Телеграф"

Зловмисникам доступні кілька способів прослуховування вашого телефону

В сучасному житті смартфони відіграють чималеньку роль. Телефони зберігають важливу для нас інформацію і питання її захисту стає все більш актуальними з кожним днем. Незаконне прослуховування телефону можна назвати однією з найбільш поширених та водночас обурюючих форм втручання у приватність, яку використовують шахраї, аби дізнатися необхідну для них інформацію.

Експерти з кібербезпеки розповіли, яким чином виявити прослуховування телефону. Є одразу кілька яскравих ознак.

Ознаки прослуховування

  • Телефон почав дивно поводитися. Якщо ваш смартфон почав працювати не так, як раніше, це може бути ознакою прослуховування. Наприклад, ґаджет може швидко розряджатися, працювати нестабільно або видавати незвичайні звуки.
  • Збільшення витрат на мобільний зв'язок. Всі ми уважно стежимо за своїми мобільними рахунками. Вчасно поповнений, він дозволяє нам залишатися на зв’язку з рідними та близькими. Тож, якщо ви помітили, що ваші витрати на мобільний зв'язок різко зросли, це може бути ознакою прослуховування. Такі обставини пов'язані з тим, що прослуховування вимагає використання трафіку, який, своєю чергою, збільшує витрати.
  • Якість дзвінків. Якщо ви помітили, що якість ваших дзвінків погіршилася, з’явився дивний шум чи стрекотання, це також може бути ознакою прослуховування. Річ у тому, що прослуховування, так чи інакше, впливає на роботу радіосигналу і він погіршується.

Як перевірити, чи вас прослуховують

Спеціальні коди дозволять вам перевірити, чи прослуховується ваш телефон. Для цього у віконці вводу номера, необхідно ввести код і натиснути кнопочку виклику.

Для Android-смартфонів:

  • Код #21# — дозволяє дізнатися, чи переадресовуються ваші дзвінки та текстові повідомлення на інший номер.
  • Код #62# — дозволяє з'ясувати, на який номер переадресовуються ваші дзвінки та текстові повідомлення за відсутності зв'язку.
  • Код ##002# — дозволяє відключити переадресацію дзвінків та текстових повідомлень.

Для iPhone:

  • Код #67# — дозволяє дізнатися, на який номер переадресовуються ваші дзвінки.

Ще один спосіб перевірити, чи вас прослуховують — звернутися до оператора мобільного зв'язку. Оператор зможе перевірити, чи є на вашому номері переадресація дзвінків та текстових повідомлень на інший номер.

Як захиститися від прослуховування

"Телеграф" зібрав кілька порад, щоб допомогти вам захиститися від прослуховування. Деякі з них очевидні, однак не завжди ми про них пам'ятаємо, тож варто зайвий раз нагадати.

  • Уникайте розмов, що містять конфіденційну інформацію. Так, до прикладу, не варто говорити про паролі до своїх карток чи мобільного банкінгу. Якщо вам потрібно донести конфіденційну інформацію, краще зробити це особисто або ж скористатися зашифрованим каналом зв'язку.
  • Використовуйте безпечні програми для спілкування. Є ряд програм, які дозволяють зашифрувати ваші дзвінки та текстові повідомлення.
  • Будьте обережні з тим, що ви встановлюєте на свій телефон. Не встановлюйте програми з невідомих джерел, натомість користуйтеся офіційними додатками типу Play Маркет або AppStore.
  • Оновлення програмного забезпечення. Регулярно оновлюйте програмне забезпечення свого телефону. Оновлення зазвичай містять вдосконалення безпеки, які допоможуть захистити вас від прослуховування.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, як захистити свій телефон від шахраїв та хакерів. Прості поради допоможуть вберегти цінну інформацію.