Хто "крайній" чи "останній"? Як правильно сказати та яка різниця між цими словами в українській мові

Читать на русском
Автор
3245
"Крайній" краще не вживати Новина оновлена 06 квітня 2024, 16:31
"Крайній" краще не вживати. Фото Колаж "Телеграфу"

Якщо подивитись на значення цих слів, то одразу стає зрозуміло

В українській мові нерідко мовці постають перед вибором між вживанням слів "останній" та "крайній", коли йдеться про когось або щось, що закінчує послідовність предметів. Проте використовувати "крайній" у цьому значенні неправильно.

Причину пояснив мовознавець Олександр Авраменко. Він зауважив, що таке упередження виникає через те, що одне зі значень слова "останній" негативне — нікчемний (до прикладу: "Він — остання людина, яку я хотів би бачити").

Також нерідкістю є містифікація слова "останній" — наче, коли мовець заявляє, що робить щось останній раз, то може накликати на себе біду і дійсно більше не зробити ту ж саму дію.

Але варто запамʼятати, що основне значення слова "останній" — той, що закінчує собою ряд однорідних предметів, явищ, дій і т. ін.; такий, після якого немає іншого подібного; протилежне перший.

А от "крайній" — той, що міститься скраю, на межі чогось; кінцевий. Прикладом мовознавець наводить слово "назва", у якому залежно від того, звідки на нього дивитись, змінюється крайня літера:

  • якщо дивитись зверху — крайня "в";
  • якщо дивитись знизу — крайня "з";
  • якщо зліва — крайня "н";
  • якщо справа — крайня "а".

Проте як не дивись на це слово, останньою буде літера "а". Тому навіть питати правильно "Хто останній у черзі?", а не "Хто крайній?".

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно українською сказати "жать у моря погоды".