Дахно, Сахно, Махно - ці та інші прізвища вигадали тисячу років тому: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
773
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 31 березня 2024, 18:50

Ні в кого з народів нічого такого немає

Українські прізвища різноманітні і кожне з них несе за собою якусь таємницю крізь роки. До того ж у цьому списку є й ті прізвища, яким уже понад тисячу років.

Про це на своєму YouTube-каналі повідомляє професор, доктор географічних наук, академік Національної академії наук вищої освіти Масляк Петро Олексійович. На прикладі свого прізвища він дав пояснення, з якого часу воно існує.

"У 8 столітті нашої ери, коли на нашій землі жили анти, тут проводив джихад син саудіївського халіфа Маслямак. Його мати була наложницею з роду єгипетських фараонів. Ось моє прізвище — Масляк. Далі дивимося: Маслак, Маслюк, Маслік, Маслук, Маслек, Маслик і так далі. Спереду "Масл", а далі змінюється лише одна голосна", — розповів він.

Масляк Посилаючись на слова професора Костянтина Тищенка зазначив, що такі прізвища тягнуться ще з того часу. При цьому він підкреслив, що Маслямак мав великий гарем і залишилося велике потомство.

"Мої студенти з прізвищами Паталах, Паталаха і так далі, і він (Костянтин Тищенко, — Ред.), каже, що з арабської мови це "Фахталах". Паталах — це "Фахталах". Це студенти з Хмельницької, Вінницької області, з такими прізвищами: "Фахт" — це перемога арабською мовою, Аллах — Бог. Зрозуміло, що це", — пояснив професор.

Також Масляк додав, що українські прізвища із закінченням "ахно" або "но": Дахно, Махно, Тахно, Сахно можна віднести до цього списку.

"Береться "ахно" і до нього без винятку додаються приголосні. Ні в кого з народів нічого такого немає", — вважає професор.

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища вказують на те, що ваші предки могли воювати під прапорами Польщі чи Османської імперії. Деякі прізвища нині мають менш як десять носіїв на всю країну