Ваші предки — філософи, медики чи вчителі, якщо у них такі прізвища: перевірте своє

Читать на русском
Автор
Згенеровано ШІ ("Телеграф") Новина оновлена 27 березня 2024, 09:08

Усього таких родових імен трохи більше десяти

У списку українських прізвищ є ті, якими можна визначити, що ваші предки були медиками, вчителями чи філософами. Людей цих професій вважали справжньою елітою.

Про це пише "Телеграф", ґрунтуючись на роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавця Юрія Редько. Деякі з цих родових імен є досить поширеними в Україні.

Раніше лікарською справою в Україні займалися переважно жінки і на той час було поширене цілительство — поєднання народної медицини та сільської магії. Звідси походять прізвища Гадал та Ворожко.

За словами Редько, складно пояснити, як виникло прізвище "Медик", оскільки латинське слово medicus не було відомо народу. Ймовірно, перший носій цього родового імені був вченим і займався не знахарством, а певною мірою медициною. Він назвав себе цим іншомовним словом, яке закріпилося за його нащадками як родове прізвище.

У тих, хто був пов’язаний з освітньою сферою, були такі прізвища: Філософ, Логік, Книжник. А педагоги отримували такі прізвища: Шкільнюк, Шкільник, Школяр, Школик, Школун.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища раніше давали людям, які правили містами чи селами. Вони мають певну особливість.