Загадкові прізвища українців, походження яких оповите таємницею: перевірте своє

Читать на русском
Автор
21867
Українки
Українки. Фото tk-furnitura.com.ua

Є кілька груп таких прізвищ

Українські прізвища можуть багато розповісти про предків своїх носіїв, наприклад, у якому регіоні вони жили. Походження деяких зрозуміле за звучанням, але є й такі, виникнення яких важко простежити.

Про загадкові українські прізвища розповів професор, доктор географічних наук, академік Національної академії наук вищої освіти Петро Масляк. Він зазначив, що є кілька десятків прізвищ, які можна класифікувати, але їхнє значення залишається таємничим. Одне з них – його власне.

"Прізвище Масляк здається "прозорим" за походженням. Проте деякі виводять його від арабського воєначальника Масламака, сина халіфа і нащадка пророка Мухаммеда, який воював в Україні у VIII столітті нашої ери. Однак це легенди та міфи, а може, і правда Стародавньої України. Але підемо далі – Маслюк, Маслак, Маслюк, Маслик. В основі лежить масл-, а далі чомусь чергуються всі голосні літери алфавіту", — зазначив він.

Інший приклад загадкових прізвищ — із закінченням –но, наприклад, Дахно, Лахно, Кахно, Махно, Вахно та Тахно. Тут використовується нетиповий підхід до формування родових імен. Що вони означають — можна лише гадати.

Ще одна група цікавих прізвищ із закінченням -ман. Багато хто вважає, що вони єврейські, але це не так. Наприклад, Брітьман, Сурман, Котьман, Бікман, Бацман. Цілі села в Україні, особливо на Полтавщині, мають такі прізвища.

"Остання з них (Бацман) з датської означає "човняр". Звідки взялися датчани на Полтавщині? Чи може це нащадки вікінгів та цим прізвищам не менше 1500 років? А прізвища у Полтавській та Київській областях Демидіон, Завізіон, Аріон, Фаріон тощо. д. Вони теж очевидно класифікуються за закінченням –іон. А полтавські прізвища Хавер, Івер і схожі на них. Усі вони зустрічаються серед регістрових списків козацьких полків, а нині серед селян Полтавщини", — пише професор.

Такі прізвища як Шудра (Шудря), Рахман, Шатрій можуть, на думку академіка, можуть бути пов’язані з індійськими кастами. Він розмірковує, яку історичну глибину мають такі прізвища.

Раніше "Телеграф" розповідав, яке українське прізвище має чеченське коріння. Є в українській історії такий слід.