Ваші пращури "крутилися" у розважальному бізнесі, якщо у вас таке прізвище

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 27 березня 2024, 16:18

У шинках раніше продавали спиртні напої та відпочивали після роботи

Перелік сучасних українських прізвищ величезний і різноманітний. Всі вони пішли від прізвиськ, які давали нашим предкам інші люди. З плином часу таке прізвисько чіплялося до людини, а потім переходило і до його нащадків.

Про це у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" розповідає мовознавець Юліан Редько. Наприклад, людина, що торгувала, або "шинкувала" (від нім. schenken), горілкою та іншими алкогольними напоями, мала назву шинкаря, або корчмаря. Від цих назв утворилися кілька сучасних прізвищ.

Прізвище Шинкар нині налічує 1386 носіїв. Пішло від назви тодішнього розважального закладу — шинку, де раніше продавали спиртні напої та відпочивали після роботи. Аналог сучасного бару. Між іншим, шинкарство зазвичай було сімейним бізнесом у козацьких родинах, що тримали винокурні та корчми. Тож не дивно, що прізвища, які утворилися від назв тих, хто тримав шинок існують й донині.

Від прізвища Шинкар, утворилися й інші, наприклад Шинкаренко — сучасне прізвище, яке за поширенням нині займає 364 місце. Найчастіше прізвище зустрічається у Києві та Київській області, а також у Дніпрі та Харкові.

Український шинок називали й по іншому — корчма. Відповідно, й працювали у корчмі не шинкарі, а корчмарі. Це дало поштовх до появи таких прізвищ, як Корчмар та похідні від нього: Корчмарчук, Корчмарь, Корчмарук, Корчмарев та інші.

Також, варто зауважити, що від польського karczma, karczmarz утворені прізвища Качмар, Качмарик, Качмарський і Качмарчук.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища раніше давали людям, яких вважали за розумників. Якщо ваше прізвище звучить так, то, можливо, ваші пращури були саме такими.