Ваші предки стояли біля витоків промисловості, якщо у вас таке прізвище: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
1030
Розвиток різних галузей промисловості дав поштовх до появи нових прізвищ Новина оновлена 25 березня 2024, 14:57
Розвиток різних галузей промисловості дав поштовх до появи нових прізвищ. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Значення деяких прізвищ нині, для більшої частини українців, вже незрозуміле

Українські прізвища можуть розповісти чимало про своїх носіїв. Деякі з них вказують на спосіб життя вашого предка, деякі — на його особисті якості. Інші родові імена можуть розповісти про рід занять.

У своїй книзі "Сучасні українські прізвища" львівський мовознавець Юліан Редько розповідає, що розвиток різних галузей господарства, особливо у часи кріпацтва, дав поштовх для появи цілої низки родових імен. Велика частина з них була пов'язана з, на той час, новими галузями промисловості.

"Промисловість до скасування кріпацтва знаходилась у зародковому стані. Природно, що ті нечисленні особи, які займалися промислом, настільки відрізнялися від інших членів суспільства, що назва їх професії не тільки ставала їх особистою назвою, а й переходила на нащадків як родове прізвище", — пише Редько.

Ці прізвища існують і нині, щоправда, значення деяких з них нині, для більшої частини українців, вже незрозуміле. Часи змінюються і старі назви професій або відійшли у небуття, або стали називатися інакше. "Телеграф" зробив добірку прізвищ, що пішли від таких професій.

  • Гамерник — прізвище, що вказує на те, що ваші предки стояли біля витоків металургійної промисловості. Перекручене від слова "гамарник", що походить від слова "гамарня" — "металлоплавильное заведение".
  • Рудник — пішло від "рудокоп", а Рудницький — хоч безпосередньо не пов’язане з заняттям, але утворене від назв місцевості, де розвивався цей промисел, і в першу чергу видобування залізної руди.
  • Гутник та похідне від нього Гутникевич — утворилися від слова, яке означало людину, що працює на скляному або залізоплавильному заводі (в гуті).
  • Угляр, Будник (від "буда" — поташний завод, похідне Будниченко), Смоляр (похідні Смолярчук і Смолярський), Дігтяр і Дегтяр (назви робітників у дігтярні) — прізвища, що пішли від різних галузей лісового господарства та експлуатації лісів.
  • Шмірак — назва, а згодом і родове прізвище людини, що виготовляла смолу, дьоготь (шмір).
  • Вовняр, Сукновалець і Шаповал — пов'язані з текстильною промисловістю. До цієї групи варто зарахувати й прізвище Ткач — одне з найбільш поширених українських прізвищ — і всі похідні від нього: Ткачук, Ткаченко, Ткачів, Ткачов, Ткачишин, Ткачинський. Від назви працівниці-жінки "ткаля" утворилися прізвища Ткалич і Ткалик. Окрему спеціалізацію виражало прізвище Білоткач.
  • Килимник та Коберник — прізвища, що свідчать про те, що виробництвом килимів займались і чоловіки. Похідне від останнього є прізвище Коберський.
  • Кожем’як та Гарбар — пов'язані, як ви здогадалися, зі шкіряною промисловістю.

Нагадаємо, раніше ми писали про українські родові імена, які давали стародавнім модникам. Вони настільки уважно стежили за своїм зовнішнім виглядом, що отримали прізвища саме з цієї причини.

Також "Телеграф" писав про те, які прізвища давали сварливим людям, які завжди були всім незадоволені. Загалом таких прізвищ налічується понад два десятки.