Рибак, Чередник, Тесля та інші: список українських прізвищ від професій, перевірте своє

Читать на русском
Автор
18467
Історія українських прізвищ
Історія українських прізвищ

Досліджено були не лише сучасні прізвища, а й ті, які вдавалося знаходити в актових книгах, описах замків та маєтків, грамотах

У величезному та різноманітному списку українських прізвищ є ті, які нашим предкам давали залежно від виду діяльності. Тобто деякі прізвища, які широко поширені сьогодні в країні, безпосередньо пов’язані з певними професіями.

Ця інформація була опублікована у науковій роботі на порталі Національної бібліотеки України імені Вернадського. Автор матеріалу зазначає, що досліджено були не лише сучасні прізвища, а й ті, які вдавалося знаходити в актових книгах, описах замків та маєтків, грамотах ХІV – І половини XVII ст. Про це пише "Апостроф".

У ХІV ст. було зафіксовано відділення ремесла від сільського господарства і після цього зросла кількість різних ремісничих спеціальностей – шаповалів, бондарів, кравців, шевців, гончарів тощо.

Автор роботи вважає, що трансформація та утворення прізвищ від професії повністю відображає картину українського суспільства того часу. Тому прізвища були класифіковані за кількома критеріями:

  • ремесло — Бондар, Гончар, Коваль, Колісник, Кравець, Кушнір, Котляр, Лимар, Муляр, Пекар, Тесля, Швець;
  • промисловість – Пивовар, Ткач, Мельник, Винник, Шаповал та Цегельник;
  • сільське господарство — Кметь, Ґазда, Гречкосій, Хлібороб, Орач, Косар, Конюх, Чередник, Телятник, Чабан, Вівчар, Бортник, Пасічник, Воскодавенко, Різник;
  • мисливство та рибальство – Стрілець, Пташник, Бобровник, Лисобій, Рибак, Рибалка, Лучник;
  • торгівля — Купець, Крамар, Шинкар, Міняйло, Прасол, Чумак;
  • різні заробітки — Возніца, Водовіз, Дереворіз, Грабар, Копач, Флисяк, Кірколуп;
  • церковне життя – Владика, Дякон, Дяк, Паламар, Пономаренко, Титар, Ксьондз, Мних, Гумен.
  • наука та мистецтво – Книжник, Маляр, Співак, Музики, Скрипиць, Дудар;

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища раніше давали людям, яких вважали за розумні. Для дуже розумних людей було придумано два відповідні прізвища.