Не повірите, ким працювали люди в давнину: 11 дивних професій, які зникли

Читать на русском
Автор
4112
Уявіть собі світ, де люди наймають інших людей, аби ті розбудили їх вранці (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 15 березня 2024, 15:39
Уявіть собі світ, де люди наймають інших людей, аби ті розбудили їх вранці (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Деякі речі здаються буденними, але кілька століть тому для них існували окремі професії

Люди завжди пристосовувались до мінливих обставин, винаходячи нові способи заробітку. Але деякі професії, що були життєво необхідними в минулому, згодом безслідно зникли через технологічний прогрес, зміну умов життя чи трансформацію суспільних потреб.

Ось 11 захопливих, але вже забутих професій, чиї представники колись були невід'ємною частиною повсякденного життя.

1. Пінспоттери в боулінгу

До автоматизації цього процесу, боулінг-клуби масово наймали підлітків і дітей для вельми специфічної роботи — вручну розставляти кеглі на позиції після кожного розіграшу фрейму, інформує портал nevsedoma. Ця виснажлива праця вимагала спритності й витривалості.

Фото з минулого
Пінспоттери в боулінгу

2. Люди-будильники

У часи до винайдення компактних електричних будильників існувала унікальна професія — спеціально навчені люди обходили вулиці із жердинами та стукали ними у вікна і двері клієнтів, щоб їх розбудити завчасно для роботи чи інших справ.

Фото з минулого
Люди-будильники

3. Льодорізи

Ще до появи побутових холодильників люди заготовляли лід узимку на замерзлих водоймах. Працівники-льодорізи за допомогою спеціальних пилок вирізали його величезними бруськами для подальшого зберігання у льодовнях.

Фото з минулого
Льодорізи

4. Звукові оператори протиповітряної оборони

До винаходу радару існували звукові оператори, чия робота полягала у відстеженні літаків, що наближалися, за допомогою акустичних дзеркал, гучномовців та іншого спеціального обладнання.

Фото з минулого
Звукові оператори протиповітряної оборони

5. Мисливці на пацюків

У середньовічній Європі через антисанітарію та спалахи чуми, спричинені масовим розповсюдженням щурів, багатьма містами ходили спеціальні мисливці. Їхнє завдання полягало у відлові гризунів або відлякуванні їх різноманітними засобами, часто наражаючись на серйозний ризик.

Фото з минулого
Мисливці на пацюків

6. Ліхтарники

До появи електричного вуличного освітлення, вулиці міст і містечок освітлювались газовими ліхтарями. Ліхтарники регулярно обходили визначені маршрути, запалюючи, гасячи та обслуговуючи ці ліхтарі за допомогою довгих жердин.

Фото з минулого
Ліхтарники

7. Молочники

В епоху до появи належних методів охолодження та консервування молочних продуктів, свіже молоко не могло довго зберігатися. Тому молочники щоранку розвозили його від ферм по домогосподарствам у спеціальних цинкових бідонах.

Фото з минулого
Молочники

8. Лісоспуски

До появи розвинутої інфраструктури для транспортування деревини, місцями існували спеціальні робітники, чия праця полягала у спусканні стовбурів річкою від місць масштабних лісозаготівель до пунктів обробки деревини.

Фото з минулого
Лісоспуски

9. Телефоністи

У ранню епоху розвитку телефонного зв'язку професія телефоніста була невід'ємною ланкою роботи телефонної мережі. Вони вручну комутували міжміські дзвінки, слідкували за лініями та виконували інші завдання, що згодом стали неактуальними.

Фото з минулого
Телефоністи

10. Викрадачі

У XIX столітті через брак трупів для навчальних цілей студентів-медиків, існували наймані "воскресники", чия робота полягала у викраденні тіл небіжчиків з могил та постачанні їх до навчальних закладів.

Фото з минулого
Викрадачі тіл

11. Фабричні лектори

На промислових підприємствах колишніх епох було прийнято наймати спеціальних лекторів, які читали робітникам книги, газети чи інші літературні твори під час виснажливої ручної праці, щоб ті не нудьгували та краще сприймали робочий час.

Фото з минулого
Фабричні лектори

Технологічний прогрес невпинно розвивається, безжалісно витісняючи деякі застарілі ремесла та професії. Але ці химерні й на сьогодні вже незвичні заняття завжди будуть нагадувати нам про минулі часи, коли людське життя крутилось зовсім інакшими орбітами.

Також "Телеграф" писав про те, чому Наполеон просив дружину не митися, таємничий фетиш чи зашифроване послання. Окрім цього, вас може зацікавити стаття про жорстокі реалії Середньовіччя.