Наполеон просив дружину не митися: таємничий фетиш чи зашифроване послання

Читать на русском
Автор
9732
На світлині зображений Наполеон і його дружина - Жозефіна Бонапарт Новина оновлена 15 березня 2024, 11:18
На світлині зображений Наполеон і його дружина - Жозефіна Бонапарт. Фото dzen

Таємниці особистого життя

Як відомо, у Наполеона Бонапарта був вельми непростий і суперечливий характер. Він був амбітною, самовпевненою і цілеспрямованою людиною, яка любила розкіш і блиск.

Французький полководець вирізнявся вразливістю і запальністю — у нього нерідко траплялися напади гніву навіть з незначних приводів, які не могла вгамувати навіть його кохана дружина Жозефіна, як інформує портал bbc.com.

Кохання всього життя — Жозефіна

Жозефіна де Богарне була великим коханням Наполеона, і саме в період їхнього спільного життя стався стрімкий злет кар'єри Бонапарта. Хоча він часто їхав на тривалий час, французький імператор завжди писав коханій дружині ніжні любовні послання. Листи Наполеона і Жозефіни збереглися до наших днів, деякі з них опубліковані в біографічних працях про життя великого полководця.

Дивне прохання імператора

За дивною традицією, за кілька днів до чергової зустрічі з дружиною Наполеон відправляв до неї спеціального кур'єра. Але ще більш дивно, що у своїх листах він просив Жозефіну не митися і не приймати ванну перед його приїздом.

Охайність vs неохайність

На перший погляд, це прохання здається абсолютно абсурдним. Сучасники Наполеона стверджували, що він був людиною вкрай педантичною в питаннях гігієни і категорично не терпів бруду і неохайності. Водночас його дружина Жозефіна обожнювала ванни з ароматичними маслами і пелюстками троянд, милася по кілька разів на день і носила вишукані парфуми, створені спеціально для неї.

Ревнощі чи таємний шифр?

Дослідники висувають різні версії цього дивного прохання Наполеона до дружини. Одні вважають, що таким чином імператор намагався стримати ревнощі — не бажаючи, щоб Жозефіна відвідувала бали і світські раути за його відсутності, він просив її залишатися вдома і сумувати за чоловіком без прикрас і косметики.

Інші дослідники вважають, що за цим незвичайним проханням ховався якийсь таємний шифр або зашифрована фраза, що призначалася тільки для Жозефіни. Наполеон побоювався, що його листи можуть перехопити, тому вдавався до подібних хитрощів, щоб зберегти конфіденційність листування.

Так чи інакше, ця невелика деталь з особистого життя великого полководця надає його образу ще більшої загадковості та багатогранності. Можливо, з часом вченим вдасться розгадати істинний сенс дивного прохання Наполеона до його коханої дружини.

Також "Телеграф" писав про те, як довго жив воїн у Середньовіччі. Окрім цього, вас може зацікавити, чому главу католицької церкви називають "батьком".