Жорстокі реалії Середньовіччя: цього вам не розповідали в школі

Читать на русском
Автор
6592
Епоха лицарських турнірів та замків Новина оновлена 15 березня 2024, 13:48
Епоха лицарських турнірів та замків. Фото yardbarker

Реалії Середньовіччя були куди брутальнішими та моторошнішими

Середньовіччя часто сприймається як темний і дикий період історії людства. Проте за багатьма міфами та забобонами того часу приховуються цікаві й шокуючі реалії життя наших пращурів. Погляньмо-но на них без жодної цензури.

Антисанітарія та жахлива гігієна

У ті часи люди майже не милися — ані бідняки, ані вельможі. Натомість побутувала мода на парфуми, щоб приховати неприємні запахи. Є навіть лист короля Генріха IV до дружини, де він просить її не митися перед його приїздом через 4 тижні, інформує портал tut-cikavo. А от туалети в палацах та замках взагалі були розкішшю. Гості й мешканці справляли нужду просто де заманеться — на сходах, у куточках, навіть знамениті королі на кшталт Франциска I.

Проблеми з їжею

З їжею теж були проблеми. Щоб м'ясо довше зберігалося, його просто засолювали, через що воно втрачало весь смак. Спеції, які могли зарадити ситуації, коштували шалених грошей. А в передноворічний період взагалі відбувався масовий забій худоби для забезпечення м'ясними запасами. Не дивно, що саме ця епоха стимулювала великі географічні відкриття в пошуках дешевших прянощів.

Жахливі медичні порядки

Чума регулярно викошувала цілі міста в ті часи. Знамениті "чумні лікарі" в масках із дзьобами вірили, що хвороба поширюється через неприємні запахи. Тож в дзьоби вони клали ароматичні трави, але від чуми це не рятувало. Личністю недбалою гігієною були й лікарі, які вважали миття рук перед оглядом хворих непотрібною примхою.

Дивні традиції та побут

На бенкетах серед вельмож пустували… собаки! Їх не виганяли, бо вони їли рештки зі столу та вилизували посуд після гостей. Не кращі були й церковні звичаї: щоб прокажені та хворі не заражали парафіян, їм дозволяли слухати службу через спеціальні діри в стінах храмів.

Жорстокість як тренд

Середньовічне суспільство вирізнялося особливою жорстокістю. Справжніми витворами архітектурного жаху були шибениці на кшталт паризького Монфокона — велетенської конструкції для одночасної страти 50 злочинців. А в часи Тевтонського ордену трапився випадок, коли орден, не маючи чим платити найманцям, просто… віддав їм фортецю Марієнбург як зарплату.

Нездорові стандарти краси

Еталоном жіночої вродливості вважався… надзвичайно високий лоб. Заможні модниці навіть виголювали частину волосся та вискубували брові, щоб якомога більше підкреслити красу чола. Мабуть, тому Джоконда Леонардо да Вінчі має такий характерний широкий лоб.

Дещо бридкі, а часом і просто шокуючі реалії минулого — ось що насправді криється за романтичним серпанком лицарської епохи.

Також "Телеграф" писав про те, як довго жив воїн у Середньовіччі. Окрім цього, вас може зацікавити, чому главу католицької церкви називають "батьком".