Чорнобиль у багатоповерхівці: як радянська нехтуваність призвела до страшної трагедії у Краматорську

Читать на русском
Автор
5848
Жахлива історія "дому-вбивці" в Краматорську Новина оновлена 14 березня 2024, 14:27
Жахлива історія "дому-вбивці" в Краматорську. Фото kp.ua

Смертельний секрет СРСР

В 1980 році в місті Краматорськ на Донеччині збудували будинок, який згодом став відомим як "дім-вбивця". Ця трагічна історія стала жахливим прикладом нехтування безпекою людей та радянської системи замовчування.

Історія "дому-вбивці" розпочалася в 1978 році, коли на Каранському кар'єрі поблизу Краматорська було загублено капсулу з радіоактивним цезієм-137, інформує портал kp.ua. Цей ізотоп використовувався в радіоізотопному рівнемірі, який застосовувався для вимірювання рівня гравію та щебеню.

Загублене джерело радіації

У 1980 році, під час будівництва панельного будинку №7 на вулиці Гвардійців Кантемирівців (зараз вулиця Марії Приймаченко), радіоактивна капсула випадково потрапила в одну з панелей, коли для будівництва великого житлового масиву місцева влада дозволила використовувати будівельний камінь з кар'єру, розташованого неподалік від міста. Ніхто тоді й гадки не мав, що цей кар'єр міг бути забруднений радіацією через промислові відходи, які там зберігалися раніше.

Попри численні порушення при будівництві, у 1985 році новий дев'ятиповерховий будинок на Паркової вулиці був нарешті зданий в експлуатацію, і сотні сімей з радістю в'їхали у сучасні просторі квартири. Однак їхнє щастя було недовгим — вже за кілька місяців у багатьох мешканців почали з'являтися дивні симптоми: нудота, втома, кровотечі, головні болі та інші прояви променевої хвороби. Це призвело до жахливих наслідків для жителів будинку. За різними даними, унаслідок радіоактивного опромінення за 9 років загинуло 6 осіб (4 дітей та 2 дорослих), ще 17 осіб визнано інвалідами.

Радянське замовчування

Незважаючи на трагічні наслідки, радянська влада намагалася замовчувати проблему. Про "дім-вбивцю" не повідомляли в ЗМІ, а жителів будинку довгий час не інформували про ризик для їхнього здоров'я. Тільки в 1989 році, через 9 років деяких жителів "дому-вбивці" евакуювали. Вирізавши частину стіни, її доставили до Київського інституту ядерних досліджень, де ампулу витягнули. За заводським номером встановили власника ампули.

Раніше "Телеграф" розповідав, про 10 найнебезпечніших місць на планеті, де на вас чекають аборигени, змії та тоталітарний режим. Окрім цього, вас може зацікавити стаття про містичні місця України, які вас здивують: від Мертвого озера до замків з примарами.