Таємниця Папи: чому главу католицької церкви називають "батьком"?

Читать на русском
Автор
548
Одягнений у традиційну білу сутану та капелюх (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 14 березня 2024, 15:52
Одягнений у традиційну білу сутану та капелюх (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Як скромне грецьке слово перетворилося на титул

Термін "Папа" походить від грецького слова "πάππας" (паппас), що значить "отець". У ранній християнській церкві це слово використовувалось як шанобливе звернення до будь-якого єпископа. З часом воно стало зарезервовано виключно для глави Римської церкви.

Символічне значення

Звернення "Папа" підкреслює роль глави католицької церкви як духовного отця для всіх віруючих. Цей титул став використовуватися в перших століттях християнства для позначення єпископів та інших старійшин церкви як знак поваги та визнання їхньої духовної ролі, повідомляє портал fishki.net.

"Папа Римський" є офіційним титулом глави католицької церкви. Він використовується в офіційних документах, дипломатичних відносинах та інших контекстах. Окрім "Папи", до глави католицької церкви можна звертатися також "Ваша Святість" або "Святіший Отець".

Історична спадкоємність

Впродовж історії роль Папи Римського зазнавала змін. У ранні часи він був духовним лідером невеликої групи віруючих. З часом авторитет Папи Римського зростав, і він став не лише духовним, але й політичним лідером. Папи Римські могли коронувати імператорів, відлучати від церкви монархів і навіть оголошувати хрестові походи.

Суперечливі особистості

Історія папства знає чимало суперечливих особистостей. Деякі Папи Римські були зразками благочестя та мудрості, інші ж вели аморальний спосіб життя та зловживали владою. Наприклад, Папа Бенедикт IX (1032-1044, 1045, 1047-1048 рр.) протягом свого правління тричі втрачав і знову повертав папський престол, а одного разу навіть продав його. Папа Александр VI (1492-1503 рр.) мав семеро дітей від різних коханок.

Приклади мудрих правителів

Незважаючи на темні сторінки історії папства, були й Папи Римські, які залишили по собі добру пам'ять. Один з них — Сикст IV (1471-1484 рр.). Він був мудрим політиком, талановитим управлінцем і меценатом. За його правління було створено музей античних скульптур і збудовано Сикстинську капелу.

Історія папства — це складна та суперечлива тема. Вона свідчить про те, що протягом століть роль Папи Римського зазнавала значних змін. Папи Римські мали величезний вплив на розвиток не лише католицької церкви, але й усього світу.

Також "Телеграф" писав про те, яка насправді була Перша світова. Окрім цього, вас може зацікавити, як куди поділися нацистські лідери після падіння Берліна.