Чогось боялись? Топ-5 культових кінострічок Заходу, які заборонялися у СРСР

Читать на русском
Автор
5392
Кінотеатр у СРСР Новина оновлена 14 березня 2024, 11:14
Кінотеатр у СРСР. Фото Соцмережі

Поки ці фільми підкорювали західну публіку, радянська людина навіть не чула про них

Цензура у Радянському Союзі була найсуворішим критиком та забороняла багато витворів мистецтва. Так культові кінокартини не існували для радянських людей довгий час.

Вилучали з прокату та не транслювали переважно західні фільми. Про 6 таких кінострічок розповідає Mirovich.media

Хрещений батько, 1972

Гангстерська драма Френсіса Форда Копполи стала світовою сенсацією після виходу на екрани. Однак у Радянському Союзі її майже одразу заборонили. Дехто вважає, що це сталося через романтизоване зображення злочинного світу, інші ж вважають, що схожість його структури з італійською мафією свідчила про "вищі" наміри влади.

Однак у 1980-х роках фільм широко демонструвався у відеосалонах, поряд з еротикою та порнографією.

Еммануель, 1974

Еротичні фільми про молоду француженку та її сексуальні пригоди не одразу були дозволені до показу в радянських кінотеатрах. Загальновідомим фактом було те, що "в радянську епоху не було сексу", тому фільми про секс були заборонені.

Дев'ять з половиною тижнів, 1986

Фільм не пропустили з тих самих причин, що й "Еммануель". Втім, фільм не зовсім еротичний, а радше зображує непрості стосунки між чоловіком і жінкою. Варто зазначити, що, знову ж таки, через сексуальні сцени, люди в Радянському Союзі змогли побачити фільм лише у відеопрокаті наприкінці 1980-х років.

Зоряні війни, 1977

Відома науково-фантастична сага була заборонена в Радянському Союзі, як повідомляється, через те, що влада вважала "темні сили" алюзією на СРСР. Крім того, президент США Рейган назвав СРСР "імперією зла", що схоже на інтерпретацію "Зоряних війн".

"Зоряні війни" були дозволені лише в останні рік-два існування Радянського Союзу. Коли вони з'явилися в кінотеатрах, люди почали масово купувати квитки на фільми Джорджа Лукаса.

Віднесені вітром, 1940

Кінострічку називають однією з найвидатніших коли-небудь створених, але за радянських часів лише "обрані" могли побачити його на спеціальних показах, які проводилися щороку. Широка громадськість не мала можливості побачити фільм до 1990 року.

При цьому точні причини заборони фільму не відомі. За однією з версій, це було пов'язано з тим, що "Віднесені вітром" зображують життя звичайних американців — просте, мирне, любляче і без війни з Радянським Союзом. Однак "Погані американці" все одно захопили радянську публіку, і фільм став хітом, хоч і значно пізніше.

Раніше "Телеграф" писав, які звичайні явища сьогоднішнього дня в Союзі були під забороною. У СРСР це сприймалося як даність, а сьогодні виглядає вкрай неприродним.