Ці звички є тільки у людей з СРСР: перевірте, чи притаманні вони вам

Читать на русском
Автор
12996
Закупи на ринку Новина оновлена 12 березня 2024, 10:33
Закупи на ринку. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці звички продиктовані дефіцитом та намаганням пристосуватися до нього

Радянські люди сьогодні інколи вирізняються з сучасної молоді, адже мають "культові меблі" у квартирі та дивні звички. Більшість з нас точно пам’ятають гарненьку коробочку з печива, у якій бабуся чи мама зберігали нитки, ґудзик або навіть обмилки.

"Телеграф" підготував для вас підбірку звичок, які люди здобули у СРСР. Більшість з них продиктована дефіцитом, який вимагав дуже охайного та дбайливого ставлення до речей.

Застілля. Так, вони були і з приводом, і без, адже господиня мала показати свою гостинність. Тому часто посиденьки друзів перетворювались на бюджетну версію святкування Нового року.

Святковий одяг, який одягали тільки за особливого приводу. Жінки берегли свої кращі сукні, які могли одіти один-два рази за все життя. Вдома ж ходили у старих латаних речах, адже все нове було "на вихід".

Захист целофаном. Усі полиці, пульти, столи покривали целофаном чи клейонкою, аби зберегти заводський стан на довше. Адже чим дорожча була покупка, тим більша ймовірність, що її робили раз у житті. Тобто шафи, телевізори, холодильник частіше купували один раз і на завжди.

Прибирали старими футболками. Речі в СРСР використовували до останнього, якщо футболка вже не годиться для носіння навіть вдома, її не викидали. Вона перекваліфіковувалась у ганчірку для витирання пилу чи підлоги.

Консервація. Більшість людей, згадуючи мамину консервацію ностальгують, але для господинь літні закрутки були ще тим марафон. Адже треба було зробити багато і різного, щоб взимку тішити родину смаколиками, яких на прилавках магазинів не вистачало.

Ґудзики у коробці з цукерок. Майже кожна радянська господиня мала у шафі гарну коробочку з солоденького, яка, як кіндер-сюрприз, всередині ховала ґудзик, нитки, застібки тощо.

Не викидати непотріб. Його складали на балконах, у льохах, шафах і всюди. Адже якась дрібничка обов’язково мала згодитися або завтра, або через 10 років.

Колекціонування посуду. У господинь у квартирах були величезні серванти, в яких вони зберігали безліч сервізів та посуди. Ним, як правило, користувались дуже рідко, бо берегли для особливої нагоди.

Поїздка на дачу не задля відпочинку. Так, наявність дачі у радянської людини була ознакою певного статусу, проте її використовували не для відпочинку. Зазвичай у заміському будинку зберігали речі, які шкода викинути, але вдома їм вже немає місця. І також садили свій маленький городик, щоб менше купувати овочів та зекономити гроші.

Купувати одяг на ринках. Так, у часи СРСР на ринках продавали все і люди ходили туди як у ТЦ. Там можна було поторгуватися, прицінитися та "помацати" речі, перш ніж купувати.

Усі ці звички у радянського покоління збереглися і досі, адже їх довго привчали до дефіциту, бережливого ставлення до речей та економії усього, що можна.

Раніше "Телеграф" писав про ТОП-5 модних трендів СРСР, за якими полювали всі.