П’ять речей, які сьогодні стали повсякденністю, а в СРСР були під забороною

Читать на русском
Автор
20152
Радянська родина Новина оновлена 13 березня 2024, 14:55
Радянська родина. Фото uain.press

Тим, хто не жив у ті часи, важко уявити ту сіру реальність

У СРСР були під забороною речі, які є повсякденністю у сучасній Україні. Радянські люди були позбавлені елементарних прав та свобод.

"Телеграф" розповідає, які звичайні явища сьогоднішнього дня в Союзі були під забороною. На той час це сприймалося як даність, а сьогодні виглядає вкрай неприродним.

Приватна власність. За соціалізму, який був у СРСР, поняття приватної власності було чимось буржуазним. Засоби виробництва належали державі, що обмежувало й підприємництво й приватну власність.

Політична діяльність та активна позиція. Держава не заохочувала і навіть переслідувала людей, які були схильні виявляти активну позицію. Незалежна політична позиція і, тим більше відповідні дії були під забороною.

Свобода слова та самовираження. Влада тримала під суворим контролем засоби масової інформації, через які доносили "політику партії". Отримати інформацію з "вільного світу" було дуже важко. Також було неможливо вільно висловлювати свої погляди, якщо вони відрізнялися від загальноприйнятих.

Критика влади. Сьогоднішню Україну неможливо уявити без цього явища. А в Союзі за критику системи та влади можна було серйозно поплатитися — від звільнення до в’язниці.

Закордонний культурний продукт. Не тільки будь-яка інформація від "загниваючого заходу" викорінювалася в СРСР. Вкрай обмежений був доступ до західної літератури, музики, фільмів. Все це було під жорсткою цензурою.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому людям у СРСР давали мізерну ділянку у 6 соток. Дача була мрією радянської людини, вона була своєрідним острівцем свободи, де людина могла займатися тим, що їй подобається.