Чому індіанці носили довге волосся: відповідь вас здивує

Читать на русском
Автор
5093
Це традиційна зачіска індіанського племені (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 13 березня 2024, 17:25
Це традиційна зачіска індіанського племені (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Для них не просто краса

Більшість індіанських племен у XIX столітті віддавали перевагу довгому волоссю. Якщо ви думаєте, що вони робили це заради краси, ви помиляєтесь. Для корінних американських народів волосся мало глибоке культурне, духовне та символічне значення.

З давніх-давен у різних культурах довге волосся наділяли містицизмом, символізмом та релігійністю. Наприклад, франкські королі з династії Меровінгів вірили, що в їхньому довгому волоссі жила сила їхніх предків, інформує портал nevsedoma. Якщо короля позбавляли волосся, він начебто втрачав законне право на трон.

Однак найчастіше в релігійних традиціях довге волосся пов'язується з легендарним старозавітнім героєм Самсоном. Згідно з Біблією, неймовірна фізична сила Самсона крилася в його кучерях, які він поклявся ніколи не стригти за Божим повелінням.

Чому індіанці носили довге волосся

Для індіанців людське волосся було священним даром великої Матері-Землі, наділеним духовною енергією, аналогічно траві, що росте з землі. Довжина волосся та зачіски відображали різні події та почуття людини — жалобу, вік, статус у племені тощо…

Право носити довге волосся у деяких племенах, як ірокези, спочатку треба було заслужити через звершення подвигів на полюванні чи у битві. Молоді ірокези традиційно збривали велику частину волосся, носячи головні убори з хутра тварин, а відпускати волосся їм дозволялося лише після певного віку та досягнення мудрості.

Хоча значення довгого волосся різнилося між племенами, майже всі індіанські народи змалку засвоювали, що їхнє волосся є прямим зв'язком між людиною, природою і духовним світом предків.

Оновлення чи скорбота

Відрізання волосся в індіанців традиційно символізувало щось надзвичайне — глибокий душевний біль від втрати близьких або кардинальне оновлення себе та зміну життєвої мети. Багато племен стригли волосся під час жалоби на знак скорботи.

Шосте чуття

Деякі індіанці навіть вірили, що довге волосся діє як "шосте почуття", посилюючи природну інтуїцію та здатність відчувати наближення ворога або небезпеки. Існують свідчення, що під час війни у В'єтнамі довговолосі розвідники виявляли "надприродні здібності"…Однак переконливих наукових доказів цьому наразі немає.

Хоч би якими були повір'я, для корінних американців волосся залишалося невід'ємною частиною їхньої культури, ідентичності та світогляду, несучи глибоке духовне та символічне значення.

Також "Телеграф" писав про те, чому ви б ніколи не хотіли жити в Середньовіччі, жахлива правда того часу. Окрім цього, вас може зацікавити, як насправді жилося піратам.