Загибель групи Дятлова: чому радянська влада приховувала правду

Читать на русском
Автор
8322
65 років пошуків відповідей Новина оновлена 13 березня 2024, 13:09
65 років пошуків відповідей. Фото nytimes.com

Що насправді сталося з туристами?

Загибель туристичної групи під керівництвом Ігоря Дятлова на Північному Уралі у лютому 1959 року стала однією з найбільш загадкових і обговорюваних трагедій ХХ століття. Було висунуто безліч версій причин смерті дев'ятьох мандрівників, від нападу втікачів до втручання надприродних сил.

Однак офіційні матеріали розслідування залишалися засекреченими, а точні факти того, що насправді сталося тієї ночі — відсутніми, повідомляє портал news.obozrevatel.

Розсекречені факти про трагедію

Група досвідчених туристів-лижників складалася з 10 студентів спортивного клубу Уральського державного технічного університету під керівництвом Ігоря Дятлова. В амбітних планах значилося подолання понад 300 кілометрів гірського маршруту з сходженням на вершини Отортен і Ойка-Чакур найвищої категорії складності.

Чорнобиль в горах Уралу

Туристи рушили до гори Холат-Сяхил, яку народ мансі, що населяв ті краї, вважав місцем із зловісною силою і називав "горою мерців". Дістатися місця призначення групі вдалося без пригод, і в сутінках вони встановили намет. Про це свідчать фото і записи в щоденниках "дятлівців". Однак тієї ж ночі сталося щось незрозуміле і жахливе. Туристи покинули намет, вибігши напівроздягненими та залишивши весь спорядження. Вони пустилися стрімголов вниз по крутому схилу, де й загинули кілька годин по тому в лютому морозі.

Характер травм туристів, виявлених пізніше пошуковими групами, викликав найбільше питань і здогадок у слідчих. Дорошенко і Кривоніщенко були роздягнені до спіднього, їхній одяг був розрізаний, на тілах — опіки від вогню і відмороження. Дятлов і Колмогорова лежали тепло вдягненими. У Слободіна була черепно-мозкова травма і поламані пальці рук. Тіла решти чотирьох членів групи — Тібо-Бріньоля, Дубініної, Золотарьова та Ковальова — вдалося виявити лише навесні. У Дубініної були відсутні язик і гортань, проте жодних порізів чи травм. Ковальов і Золотарьов лежали обійнятими, їхні ребра були поламані, у Тібо-Бріньоля був продавлений череп.

Радіаційне отруєння і інсценоване вбивство

Одна з версій причини загибелі дятлівців — удар радіоактивної хвилі під час проведення військового експерименту з радіозондами. Ветеран КДБ і ФСБ Росії Володимир Нагаєв вважає, що радянська влада навмисно затягувала пошуки групи Дятлова, аби приховати правду. На його думку, затримка була необхідною, щоб дочекатися напіврозпаду радіоактивного ізотопу фосфору-32, яким могли отруїтися туристи.

Розплата за випадковий свідок

За версією Нагаєва, група Дятлова не просто пішла в гори, а була учасниками секретного наукового експерименту державного значення. Їхнім завданням було провести тестові запуски радіозондів у віддаленій безлюдній місцевості. Радіозонди запускалися на наповнених радіоактивним газом кулях, які імовірно були збиті метеоракетами, що офіційно використовувалися в районі гори Отортен. Туристів могло накрити вибуховою хвилею з викидом токсичних газів.

Незалежні розслідувачі вважають, що радіоактивний газ (п'ятисірчистий фосфор) з пошкоджених куль потрапив у навколишнє середовище. В умовах високої вологості та радіації він став джерелом утворення смертельно отруйних сполук, зокрема сірководню. Саме отруєння радіоактивними речовинами могло призвести до тих дивних травм, що не вписувалися у версію про загибель туристів внаслідок сходження лавини.

За словами Нагаєва, після нещасного випадку з туристами на місце було направлено "загін зачистки", який мав приховати всі сліди й інсценувати картину нібито природної і безглуздої загибелі групи Дятлова. Однак травми загиблих та радіаційні сліди не відповідали цій версії.

Припускають, що дятлівці стали випадковими жертвами і свідками якоїсь військової таємниці. Радянське керівництво прагнуло будь-що приховати причетність до їхньої смерті, навіть ціною затягування офіційного розслідування та операцій з пошуку тіл. Відтак до цього часу залишається безліч білих плям і протиріч у справі про загибель групи Дятлова — одній з найбільших загадок ХХ століття.

Раніше "Телеграф" розповідав, про 10 найнебезпечніших місць на планеті, де на вас чекають аборигени, змії та тоталітарний режим. Окрім цього, вас може зацікавити стаття про містичні місця України, які вас здивують: від Мертвого озера до замків з примарами.