Нічого спільного з Джеком Горобцем: як насправді жилося піратам

Читать на русском
Автор
1610
Не романтичні герої, а жорстокі розбійники (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 28 лютого 2024, 12:15
Не романтичні герої, а жорстокі розбійники (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

За лаштунками голлівудських легенд

Образ пірата, що змальовується у фільмах на кшталт "Піратів Карибського моря", значно відрізняється від суворої реальності, з якою стикалися морські розбійники 17-18 століть.

Їхнє життя було сповнене небезпек, жорстокості, хвороб та нестатків, пише портал vgoru.org.

Від матросів до "волоцюг"

Більшість піратів розпочинали свою кар'єру як звичайні матроси чи капітани на торгових суднах. Через жорстоке ставлення, антисанітарні умови, голодні пайки та мізерну зарплату, вони піднімали заколот і тікали, стаючи "волоцюгами".

Піратська "демократія"

Пірати набирали команду з таких самих втікачів, обіцяючи рівну частку награбованого. Але на практиці капітан мав абсолютну владу і диктаторські замашки. Непокора каралася жорстокими покараннями аж до страти.

Виснажливе життя в морі

Пірати постійно стикалися з нестачею їжі та питної води. Сухарі, солонина та ром – ось основний раціон, що призводив до цинги та інших хвороб. Переповнені та брудні кораблі, відсутність гігієни, шкідники та паразити робили життя на борту нестерпним.

Небезпечні бої

Абордажі торгових та військових суден несли в собі смертельну небезпеку. Вогнепальні поранення, відсутність медичної допомоги та жахливі санітарні умови ставали причинами численних смертей.

Прогуляти награбоване

Тим, хто виживав і здобував здобич, хотілося лише одного – якомога швидше пропити та прогуляти її в портових містечках. Алкоголь, азартні ігри та жінки швидко "проїдали" статки піратів.

Лише одиницям щастило

Лише небагатьом вдавалося зберегти частину награбованого та інвестувати її. Проте, розкішне життя не тривало довго, адже за голову пірата завжди була обіцяна щедра винагорода. Рідко хто з морських розбійників доживав до старості.

Реальність vs романтика:

Історія Джека Горобця та інших піратів з "Піратів Карибського моря" – це лише красива вигадка, далека від жорстокої реальності 17-18 століть. Жорстокість, хвороби, пияцтво та коротке життя – ось справжня доля більшості піратів того часу.

Важливо пам'ятати, що дана стаття є лише оглядом теми. Для більш детального ознайомлення з життям піратів 17-18 століть рекомендується дослідити історичні джерела та наукові статті.

Також "Телеграф" писав про те, чому після 40 жінку називали "бабою". Окрім цього, вас може зацікавити, як жили українські жінки в минулому.