Чому ви б ніколи не хотіли жити в Середньовіччі: жахлива правда того часу

Читать на русском
Автор
8471
Умови життя, які змусять вас здригнутися
Умови життя, які змусять вас здригнутися. Фото Телеграф

За лаштунками лицарських романів

Середньовіччя — це епоха, яка часто асоціюється з лицарськими романами, величними замками та готичними соборами. Проте, за цією романтичною завісою криється й інша сторона життя, про яку не так приємно згадувати — жахлива санітарія.

Вбиральня

Одним із найяскравіших прикладів санітарних проблем того часу є жахливі умови вбиралень. У більшості міст каналізація була відсутня, тому люди виливали нечистоти просто на вулиці, зливаючи їх з вікон або викидаючи на бруківку, повідомляє портал zhuk.ua. Це призводило до нестерпного смороду, бруду та розповсюдження хвороб.

Ті, хто жив у замках, мали трохи кращі умови. Вбиральні зазвичай розташовувалися на виступах у стінах замку, що виходили за межі оборонних мурів. Їх називали "гардеробами" або "виносними еркерами". Нечистоти з них падали в рів або вивозились за межі замку.

Ванна

У Середньовіччі люди не купалися так часто, як зараз. Вважалося, що часте купання шкодить здоров'ю. Замість цього люди обтиралися мокрою ганчіркою або милися в лазнях, які не завжди були чистими.

А ось зуби чистили лише заможні люди, використовуючи для цього різні саморобні порошки.

Одяг

Одяг у Середньовіччі не відрізнявся чистотою. Люди носили його протягом декількох тижнів або навіть місяців, не знімаючи. Це призводило до накопичення бруду, паразитів та неприємного запаху.

Наслідки

Жахлива санітарія в Середньовіччі мала значний вплив на життя людей. Вона призводила до поширення інфекцій, хвороб та епідемій, які сьогодні лікуються або профілактуються, але тоді вони були смертельними: туберкульоз, дизентерія, тиф, скорбут, гангрена, лихоманка, віспа, кір, вітряна віспа, поліомієліт, грип, заразна жовта лихоманка, малярія, холера, лепра, рабієс, сказ і багато інших. Середня тривалість життя не перевищувала 30-40 років, а дитяча смертність сягала 50%.

Отже, санітарія в Середньовіччі — це жахлива сторінка історії, яка нагадує нам про важливість чистоти та гігієни.

Також "Телеграф" писав про те, чому після 40 жінку називали "бабою". Окрім цього, вас може зацікавити, як жили українські жінки в минулому.