Чому моряки голодували в океані, маючи доступ до риби: неочікувана правда

Читать на русском
Автор
8642
Невидимий ворог, який чатує в океані (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 13 березня 2024, 16:10
Невидимий ворог, який чатує в океані (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Історія, про яку ви не знали

Уявіть, ви мандрівник, який вирушає в епічну подорож через океан. Ваші запаси їжі обмежені, і ви знаєте, що риболовля буде ключем до вашого виживання. Але що, як риба, яку ви ловите, може вас вбити?

За часів Великих географічних відкриттів моряки часто голодували, навіть маючи доступ до риби. Записи Магеллана, Колумба та Васко да Гами описують багаті улови, які потім викидали за борт, інформує портал ukr.media. Бо її вживання призводило до трагічних наслідків, як у випадку з екіпажем Магеллана, де 40 людей загинули.

Чому риба була небезпечною?

Відповідь лежить в отруйній речовині під назвою сигуатера. Цей токсин накопичується в деяких рибах, не шкодячи їм самим, але стаючи смертельним для людей, які їх їдять.

Перші симптоми сигуатери з'являються протягом години після вживання отруєної риби. Вони включають біль у животі, блювоту, діарею, а іноді й зупинку дихання або порушення роботи серця. Без швидкої допомоги людина може померти. На жаль, специфічного лікування сигуатери не існує. Терапія спрямована на полегшення симптомів і підтримку життєво важливих функцій організму. Токсин сигуатери не руйнується навіть при термічній обробці.

Спроби убезпечити себе

Моряки того часу намагалися убезпечити себе різними способами:

  • Іспанці окроплювали рибу святою водою, вірячи, що це захистить їх від отруєння.
  • Використовували срібні монети або хрестики, якщо метал змінював колір при контакті з рибою, її вважали небезпечною.
  • Спостерігали за мухами, якщо мухи не зліталися на свіжу рибу, це свідчило про те, що вона може бути отруйною.

Сигуатера – не просто історична проблема

Ця небезпека актуальна й досі. Щороку реєструється близько 50 000 випадків отруєння сигуатерою. Тому природа може бути небезпечною, навіть коли ми думаємо, що все під контролем.

Також "Телеграф" писав про те, чому ви б ніколи не хотіли жити в Середньовіччі, жахлива правда того часу. Окрім цього, вас може зацікавити, як насправді жилося піратам.