"Число" та "цифра": у чому різниця та правила вживання в українській мові

Читать на русском
Автор
Цифри Новина оновлена 13 березня 2024, 13:28
Цифри. Фото freepik.com

Число – це кількість, а цифра – знак для її позначення

В українській мові є слова "число" та "цифра", але вони не є синонімами. Є чіткі правила, коли потрібно використовувати кожен із варіантів.

Мовознавець і викладач Олександр Авраменко зазначив, що навіть ті, для кого українська є рідною мовою, можуть помилятися і плутати слова. Деякі з них, на перший погляд, можуть здаватися схожими, але є безліч нюансів вживання того чи іншого слова. Це зокрема стосується й слів "число" та "цифра". Між ними є важлива різниця.

Слово "цифра" — це позначення від 0 до 9 (включно). А слово "число" використовується, коли йдеться про чисельники більше 10-ти. Таким чином, число – це кількість, а цифра – знак для позначення кількості. Наприклад, 10 – це число, яке складається з двох цифр – 1 та 0.

"Часто помічаю, як ці слова плутають. Так що з’ясуємо значення цих слів. Запам’ятайте, цифр всього десять: нуль, один, два, три, чотири, п’ять, шість, сім, вісім, дев’ять. А десять — це вже число для позначення якого на письмі використовують дві цифри – один і нуль, наприклад, за допомогою тих самих цифр можемо записати різні числа: 37, 73. Щоб записати число 705, потрібно використовувати три цифри – 7, 0 та 5. Також можна сказати, що як слова складаються з букв, так і числа складаються з цифр", — пояснив Олександр Авраменко.

Раніше "Телеграф" розповідав, у чому різниця між словами "охоронець" та "охоронник" в українській мові. Її вловити нескладно.