"Бог" або "бог"? Які нюанси написання релігійних найменувань є в українській мові

Читать на русском
Автор
Як правильно писати слово "Бог" українською Новина оновлена 29 лютого 2024, 20:06
Як правильно писати слово "Бог" українською

Правила зазнали деяких змін

Багато українців із самого початку війни переходять рідною мовою. Втім, іноді з деякими його особливостями ряд громадян може мати проблеми. Зокрема, які слова правильно писати з великої літери, а які з маленької.

"Телеграф" розповідає про те, як правильно писати слова, пов’язані з релігією. Насамперед варто зазначити, що з набранням чинності діючого правописа, схваленого Кабінетом Міністрів України, ці правила зазнали деяких змін.

Згідно з ним,з великої букви пишемо слова Бог, Алла́х, а також імена Бога: Єго́ва, Савао́ф, Адона́й, Елохі́м, імена богів і богинь у різних народів: Деме́тра, Ві́шну, Ге́ба, Бра́хма, Марс, Перу́ н, Даждьбо́г. Так само пишемо імена засновників релігій: Бу́ дда, Зарату́ стра, Магоме́т; апостолів, пророків, святих у християнстві: Іва́н Хрести́тель, Іва́н Богосло́в, Мико́ла Чудотво́рець, Андрі́й Первозва́ний.

А ось слово бог як найменування богів і богинь політеїстичних релігій пишемо з малої літери: боги Стародавнього Єгипту, бог Посейдон, богиня Гера, бог торгівлі.

З великої літери пишемо слова:

  • Трі́йця, Свята ́Трі́йця, найменування осіб Святої Трійці (Бог Оте́ць, Бог Син, Бог Дух Святи́й) і слово Богоро́диця;
  • інші найменування Бога (Госпо́дь, Спаси́тель, Всеви́шній, Творе́ць) і Богородиці (Цари́ця Небе́сна, Ма́ти Божа, Пречи́ста Ді́ва);
  • прикметники, утворені від слова Бог, Господь (сла́ва Бо́жа, во́ля Госпо́дня, Бо́жий про́мисел).

А ось слова апо́стол, святи́й, преподо́бний, му́ченик та ін. пишемо з малої букви: апо́стол Матві́й, святи́й Пантелеймо́н, свята́ великому́чениця Варва́ра, преподо́бний Серафи́м Саро́вський, блаже́нна Феодо́ра. Але Пресвята́ Богоро́диця, Свята́ Трі́йця, собо́р Свято́го Петра́.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як правильно говорити імена українською мовою. Потрібно знати, що в українській мові відсутні чоловічі імена, такі як Міша, Діма, Вадік чи Юрко.