"Мати" або "матір": у чому різниця і як правильно говорити українською мовою

Читать на русском
Автор
552
Згенеровано ШІ ("Телеграф") Новина оновлена 07 березня 2024, 18:23

З цими словами у багатьох виникають складнощі

В українській мові у багатьох виникає однакова помилка з використанням слів "мати" та "матір". Щоб більше не плутатися, слід запам’ятати одне нескладне правило.

Відомий український мовознавець та викладач Олександр Авраменко детально розібрав, як правильно говорити у цьому випадку. Також він пояснив, у чому різниця між двома цими словами.

Так, за словами Авраменка, іменники "мати" та "матір" – це словоформи однієї лексеми, тобто слова. "Мати" є формою називного відмінка і відповідає на його запитання (Хто? Що?), а "матір" — це форма відмінка, що знаходиться (Кого? Що?).

Також навів приклад: на фото ми бачимо (Кого? Що?) – "матір" (форма знахідного відмінка). Малу дитину на руках тримає (Хто? Що?) — "Мати" (називний відмінок).

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно перекладати українською мовою знаки Зодіаку. Багато припускаються у перекладі безліч помилок, наприклад, кажучи слова "Тілець" або "Козеріг". Деякі з 12 назв дійсно в перекладі звучать так само, але є частина назв, які потрібно просто запам’ятати, щоб не припуститися помилки.