Можна сказати одним словом: забуті українські прислівники, що збагатять вашу мову

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 11 березня 2024, 15:11

Органіка словотвору української мови — це місткість і лаконізм

В українській мові безліч цікавих та колоритних слів про які, на жаль, мало хто знає. Наприклад, прислівники "горілиць", "обабіч", "поготів", "принаймні", або "щонайменше".

Про них в етері "Сніданок з 1+1" розповів мовознавець Олександр Авраменко. Він закликав українців розширювати свій словниковий запас і послуговуватися у своєму мовленні питомо українськими словами.

"Ці слова незаслужено забувають або надто рідко використовують. Можна сказати "взятися двома руками", а можна й "обіруч". Можна сказати "з обох боків", а можна й колоритніше — "обабіч", наприклад: обабіч дороги ростуть кульбабки", — підкреслив мовознавець.

Фразу "лежати обличчям догори", можна замінити на більш колоритну та яскраву — "лежати горілиць". Тоді як лежати униз — "долілиць". В обох прислівниках наголос падає на другий склад.

Ще одне колоритне слівце — "поготів". Воно має значення "тим більше".

Також зверніть увагу на те, як правильно українською сказати "по меншій мірі" або "по крайній мірі". Обидва варіанти є калькою з російської, а правильно буде використати прислівники — "принаймні" або "щонайменше". Також не забувайте й про "хоча б", "бодай" або "принайменше".

Вам також може бути цікаво, чому дні тижня мають саме таку назву. Це пов’язано з певними історичними подіями. Деталі розповіла вчителька української мови Світлана Чернишова.