Смертельна помста мумій: чому розкопка гробниці коштувала життя вченим

Читать на русском
Автор
1426
Це епохальне відкриття 1922 року, зроблене Говардом Картером Новина оновлена 13 березня 2024, 11:16
Це епохальне відкриття 1922 року, зроблене Говардом Картером. Фото was.media

Відкрийте для себе жахливу таємницю

З глибин століть, з пісків пустелі долинають оповіді про жахливі прокляття, що охороняють спокій фараонів. Їхні величні гробниці, сховані в надрах пірамід та долин царів, манять сміливців своїми таємницями, але й таять смертельну небезпеку. Від раптових і загадкових смертей до затяжних хвороб і нещасть – легенди про прокляття фараонів будоражать уяву і лякають людей ось уже протягом багатьох століть.

Історія знає безліч прикладів, коли ті, хто ступив на поріг потойбічного світу Стародавнього Єгипту, несли розплату за свою зухвалість. Одним із найвідоміших випадків є трагічна доля дослідників гробниці Тутанхамона, як повідомляє портал telegraph. Незважаючи на урочисті застереження на стінах усипальниці, археологи порушили спокій фараона, і, згідно з легендою, за це їм довелося заплатити життям.

Сенсація та трагедія

Один із найвідоміших випадків стався 1922 року, коли Говард Картер та його команда виявили неторкану гробницю Тутанхамона в Долині Царів. Це стало археологічним проривом століття, оскільки могила 18-річного фараона зберігала величезну кількість скарбів та артефактів, які проливали світло на забуті традиції Стародавнього Єгипту.

Однак ейфорія незабаром змінилася жахом, адже низка учасників експедиції почала вмирати за загадкових обставин. Першим став лорд Карнарвон, який профінансував розкопки. За легендою, жах охопив робітників, коли вони побачили змій, символ смерті фараона, на вхідній двері. А вже за кілька місяців після відкриття гробниці почала поширюватися чутка про прокляття.

Наука проти містики

Вчені мають раціональніше пояснення такої низки трагедій. Гробниця була герметично запечатана протягом тисячоліть, тож повітря всередині насичувалося високотоксичними газами та парами від використаних під час муміфікації речовин, включно з смертельно отруйним ртутним порошком.

Крім того, усипальниця могла бути вогнищем спор давніх грибків та бактерій, які викликали рідкісні хвороби. Саме цим пояснюють загадкові симптоми, як от припухлість обличчя та руйнування нігтів, які мучили деяких членів експедиції Картера.

Науковці відкидають містичні причини цих смертей, однак визнають, що умови, в яких працювали перші археологи, були украй важкими та шкідливими для життя.

Майбутнє єгиптології

Попри розвінчання міфу про прокляття, таємниці Стародавнього Єгипту продовжують манити як науковців, так і любителів містики. Адже кожна нова знахідка розкриває дедалі більше секретів життя і смерті у величній цивілізації фараонів.

Сучасні археологи вживають ретельних запобіжних заходів під час розкопок, щоб уникнути отруєнь та захворювань. Застосування новітніх технологій, як от мультиспектральне сканування, допомагає розгледіти деталі, які були приховані від очей попередніх поколінь єгиптологів.

Отже, хоча прокляття фараонів і видається химерною вигадкою, воно нагадує нам про повагу до минулого і застерігає від безрозсудного порушення спокою мерців. Історія залишає достатньо реальних загадок, щоб не потребувати містичних пояснень.

Також "Телеграф" писав про те, чому ви б ніколи не хотіли жити в Середньовіччі, жахлива правда того часу. Окрім цього, вас може зацікавити, як насправді жилося піратам.