Не віриться, але це було: 10 заборон для жінок, які здадуться вам дикими

Читать на русском
Автор
4071
Жінкам було заборонено працювати на багатьох посадах (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 12 березня 2024, 14:14
Жінкам було заборонено працювати на багатьох посадах (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Яким було життя жінок 100 років тому?

Упродовж багатьох століть жінки зазнавали дискримінації та обмежень у своїх правах і свободах. Патріархальний устрій суспільства відводив їм другорядну роль, не визнаючи повноцінними громадянками з рівними можливостями. Проте у ХХ столітті ситуація почала разюче змінюватися завдяки безперервній боротьбі жіночого руху за гендерну рівність.

Емансипація жінок у минулому столітті набула потужного розмаху та призвела до ліквідації численних архаїчних законів і традицій, що стримували розвиток прекрасної статі. Проте навіть у провідних демократичних країнах залишалося чимало життєвих сфер, де права жінок були суттєво обмежені. Запеклі змагання феміністок відкривали нові горизонти для жіноцтва, руйнуючи застарілі гендерні стереотипи та упередження, інформує портал vsviti.

Ось лише невеличка частина речей, які були під забороною для прекрасної статі ще зовсім недавно, в період ХХ століття:

1. Самостійне відвідування магазинів

У багатьох країнах жінкам не дозволялося ходити на шопінг без супроводу чоловіка. Це вважалося небезпечним.

2. Носіння штанів

Спідниці та сукні — ось офіційний жіночий дрес-код протягом тривалого періоду. Лише у ХХ столітті штани стали повсякденним елементом жіночого гардеробу.

3. Право голосу

До початку ХХ століття політична участь жінок була майже повністю виключена. Їм не дозволялося голосувати та обіймати виборні посади.

4. Відкриття банківських рахунків

Жінкам заборонялося самостійно розпоряджатися фінансами. Для відкриття рахунку чи отримання кредиту потрібен був дозвіл чоловіка або батька.

5. Військова служба

Участь жінок у лавах армії була вкрай обмеженою. Лише у ХХ столітті їм почали надавати рівні права щодо проходження служби.

6. Вільний доступ до контрацепції

Використання протизаплідних препаратів для непородистих жінок або дівчат заборонялося законом у більшості країн до 1960-70х років.

7. Наявність власного паспорта

Жінки вважалися особами "під опікою", тож їхні дані вносилися до чоловічих або батьківських документів.

8. Декретна відпустка

Звільнення вагітних жінок з роботи було цілком законним явищем аж до кінця ХХ століття в багатьох державах.

9. Участь у суді присяжних

Вважалося, що жінки надто емоційні та необ'єктивні, тож їх не допускали до складу присяжних.

10. Адвокатська діяльність

Незважаючи на можливість навчатися на юридичних факультетах, жінкам було заборонено практикувати професію адвоката.

Нині у більшості розвинених країн подібні обмеження відійшли у минуле. Проте досі залишаються держави, де жіноча дискримінація існує в тій чи іншій формі.

Також "Телеграф" писав про те, чому після 40 жінку називали "бабою". Окрім цього, вас може зацікавити, як жили українські жінки в минулому.