"Статус" і платіжний засіб: чому в СРСР були популярні золоті зуби

Читать на русском
Автор
Життя в СРСР Новина оновлена 10 березня 2024, 20:43
Життя в СРСР. Фото Створено нейромережею для Telegtaf.com.ua

Метал в роті не окислюється, зуби працювали справно і були довговічними

В Радянському Союзі золоті зуби були в тренді, адже тоді це вважалося дуже престижно і статусно. Першопрохідцями в "золотому" протезуванні були стародавні єгиптяни, але їхня справа живе донині.

"Телеграф" розібрався, чому раніше ставили золоті зуби і коронки. Причина криється в грошах.

За часів радянщини стоматологія була на досить низькому рівні. Тоді головний інструмент зубного лікаря більше нагадував зброю тортур, ніж медичну техніку. Страждання пацієнтів, котрі й так переносили біль, були нестерпними.

Першими ставити золоті зуби почали бариги, спекулянти, роми, кавказці, оскільки могли собі це дозволити. Для одних це був спосіб хоч якось "легалізувати" наявні тисячі і мільйони, інші таким чином намагалися зробити вигідне капіталовкладення — гроші мали властивість знецінюватися, золото ж у всі часи мало стабільну цінність.

Злочинці за допомогою золотих зубів підкреслювали "статусність" власника, і, в крайньому випадку могли використовувати золоті зуби в якості платіжного засобу.

Пізніше тренд на "позолочений рот" дійшов і до звичайних людей. Ті, хто не міг дозволити собі повноцінні зуби, ставили золоті коронки. Населення, яке зовсім не мало грошей, ставило прості залізні зуби. Адже метал в роті не окислюється, зуби працювали справно і були довговічними, а головне — недорогими.

Раніше "Телеграф" писав, чому в СРСР "бодяжили" березовий сік та чому він наскільки популярний.