Гонитва за недоступною модою: навіщо в СРСР варили джинси та відбивали їх цеглою

Читать на русском
Автор
531
pinterest.com Новина оновлена 10 березня 2024, 12:44

Джинси ще також могли натирати пемзою, щоб отримати модний тоді ефект

Багато хто, напевно, хоча б раз чув про те, що в Радянському Союзі деякі варили джинси, щоб отримати "варенята", тобто отримати необхідний колір. В основному таким займалися модники, які хотіли вирізнятися з натовпу.

Справа в тому, що штани з уже готовими розлученнями були дивиною, дістати їх було вкрай складно, адже такого величезного вибору цих речей, як зараз, на той час не було. Тому молодь намагалася всіма способами досягти такого ефекту як на модних джинсах.

Для отримання розлучень була спеціальна технологія. Якщо джинси просто покласти в бак для білизни, то вони можуть втратити колір і "вареного" принту не вийде. Тому їх скручували, а потім зв’язували канцелярськими гумками, затискачами та опускали у воду з розведеною в ній білизною і кип’ятили близько 15-20 хвилин.

До речі, це не єдиний спосіб, яким молодь намагалися отримати "варенята". Були й нестандартні методи. Джинси варили з содою та хлоркою, або відбивали білою цеглою чи камінням чи терли пемзою.

Суть способу з варінням вкрай простий – через оброблення відбілювачем на джинсах залишалися розлучення. Цей ефект був похід на ті самі джинси "варенята".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чому жінки носили хустки у Радянському Союзі. Важливо, що тоді він символізував як головний убір.