А ви знаєте, чому дні тижня мають таку назву? Дізнайтеся відповідь філолога

Читать на русском
Автор
2177
Дізнаватись щось нове дуже цікаво
Дізнаватись щось нове дуже цікаво. Фото chas.cv.ua

У звичайних, на перший погляд, слів є дуже цікаве значення

Календарем, електронним чи паперовим, користується кожна людина. Проте не всі знають, з чим пов’язані назви днів тижня українською мовою.

Відповідь на це питання розкрила Світлана Чернишова. Вчителька української мови у своєму блозі пояснила значення кожного слова.

Чому дні тижня мають таку назву

Понеділок ― перекладається як день, який йде після неділі. За аналогією, вівторок є другим днем.

Середа так названа, бо є "серединою". Мається на увазі серединою тижня. Далі йде четвер, або четвертий день після неділі. Ну, і за аналогією п’ятниця (п’ятий).

Цікавіша ситуація з назвами вихідних. Слово "субота" до нас дійшла через старослов’янську, латинську та давньогрецьку мови. А першим "аналогом" був "шабат". У староєвропейській мові це слово означало відпочинок.

Спочатку саме цей день був вихідним, поки імператор Костянтин у 321 році не видав указ. У ньому говорилось, що тепер відпочивати народ буде у сьомий день. Його прозвали "неділя" ― не робити ніякого діла.

Раніше "Телеграф" писав, чому не можна говорити слово "дедлайн". Воно прийшло до нас з англійської мова та має не дуже хороший контекст. Проте в українській є дві вдалих заміни.

Також раніше ми повідомляли, як замінити слово "пошлий". В українській мові є багато хороших альтернатив.