"Їда" чи "їжа": як правильно говорити українською

Читать на русском
Автор
Говорити солов'їною про смаколики ще солодше Новина оновлена 29 лютого 2024, 10:56
Говорити солов'їною про смаколики ще солодше. Фото Unsplash.com

Дехто вважає ці слова синонімами

Чиста мова без помилок є мрією для багатьох наших земляків, які лише нещодавно перейшли на українську. Проте деякі слова можуть збити з пантелику будь-кого, наприклад, "їда" і "їжа".

Ці терміни часто вважають синонімами, але у них різне значення. Про це йдеться у словнику "Словопедія".

Як правильно вживати українською мовою слова "їда" та "їжа"

Дізнавшись, що означає кожен термін, ви більше не будете їх плутати. Запам’ятайте, що їжею називають харчі. Це можуть бути окремі продукти та цілі страви, які людина може вживати для того, щоб втамувати голод та отримати енергію. Наприклад, борщ, суп, каша.

Що стосується їди, то це процес споживання страв. Згадайте, як в інструкціях до деяких медзасобів рекомендують їх вживати. Там пишуть, до або після їди.

Варто також запам’ятати, що їжа може бути рослинною, калорійною, корисною чи шкідливою, смаженою, солоною, солодкою і так далі. Їда ж буває повільною чи похапцем, ранковою, обідньою чи вечірньою.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як правильно назвати горіх, який широко розповсюджений в Україні. Дехто називає його грецьким, а хтось ― волоським. Проте є лише один правильний варіант, який назвав відомий мовознавець.

Також вам може бути цікаво, як замінити слово "пошлий" в українській мові. Є кілька соковитих альтернатив.