Чому не можна говорити слово "дедлайн" і як його замінити

Читать на русском
Автор
9157
Приближение последнего срока ускоряет работу
Приближение последнего срока ускоряет работу. Фото istockphoto.com

Історія цього терміну насправді дуже невесела

В українській мові є слова, вживання яких варто припинити, і йдеться не лише про русизми. Сучасна людина часто вживає термін "дедлайн", який означає крайній термін для виконання якогось завдання чи здачі проєкту, і навіть не задумується про його справжнє значення.

Вчителька української мови Світлана Чернишова рекомендує зовсім відмовитись від вживання цього слова. Вона зробила короткий екскурс в історію та розповіла, чому так, а також запропонувала автентичні варіанти на заміну.

Чому не варто говорити слово "дедлайн"

Значення терміну можна розгадати, переклавши його з англійської мови: "deadline" утворений від прикметника "dead" (мертвий) та іменника "line" (риска). Спочатку слово використовували в американських в’язницях. Для ув’язнених окреслювали території, за які вони не повинні виходити.

Пізніше "дедлайн" почали активно використовувати під час Громадянської війни у Сполучених Штатах Америки (США). Терміном позначали "лінію смерті", яку полонені не повинні були перетинати. Саме тому це слово краще не вживати.

На щастя, в українській мові є чим його замінити. Наприклад, словами "крайдата" чи "крайчас".

Раніше "Телеграф" писав, у чому різниця між "свободою" та "волею". Світлана Чернишова пояснила значення кожного з цих слів.