"У господарстві знадобиться": кого в СРСР називали "несунами"

Читать на русском
Автор
12506
Тоді несли все, що не було прибито Новина оновлена 03 березня 2024, 14:41
Тоді несли все, що не було прибито. Фото росЗМІ

У ті часи багато речей не називали своїми іменами, вигадуючи м’якіші аналоги, щоб не плямувати образ "ідеального громадянина"

"У господарстві стане в нагоді" або "Все в будинок, все в сім’ю" — саме з такими фразами часом радянські працівники брали додому те, що "погано лежало" на роботі, наприклад, скріпки, папір чи продукти. По факту це був дрібна крадіжка, але в Радянському Союзі людей не поспішали називати злодіями, їм дали м’якше прізвисько — "несуни".

Причина могла бути в тому, що це явище в ті часи було занадто поширене, про що знали й на підприємствах, тому сумки працівників перевіряли перед їх відходом додому. Але часом і самі охоронці брали щось для себе, або ж заплющували очі на дрібні крадіжки, звичайно, не за "дякую", повідомляє в блозі Офіс доброчесності НАЗК.

Хто такі несуни в СРСР

Це тоді було своєрідною нормою. Причина у злиднях звичайних громадян та постійних дефіцитах. Деякі речі люди просто не могли дістати для своєї родини. Тому вони несли їх додому з роботи.

Багато хто не бачив у цьому нічого соромного. Була популярна така фраза: "Неси с работы каждый гвоздь, ты тут хозяин, а не гость".

Зазвичай додому несли дрібні речі й у невеликій кількості. Але траплялися випадки серйозніші. Наприклад, коли секретарі забирали з роботи таку кількість канцелярських товарів, якої вистачило б до кінця життя.

Що робили з "вкраденими" речами

Все залежало від речей та психології людини. Щось одразу використовувалося, як продукти. Якісь предмети не відкладали в довгу скриньку, інші навпаки ховали. Говорили, що це "на чорний день".

Були й "підприємці", які заробляли на продажу товарів, що були винесені з роботи. І це зовсім не засуджувалося серед народу (тільки публічно партією). Люди тоді виживали як могли.

Громадяни СРСР не тільки забирали додому те, що криво лежить, але ще й не поспішали позбавлятися мотлоху у своєму будинку. Про це раніше писав "Телеграф".