Чому в СРСР не можна було бути шульгою: жорстокі методи перенавчання

Читать на русском
Автор
1530
Виховання у радянських школах Новина оновлена 01 березня 2024, 15:17
Виховання у радянських школах. Фото Колаж "Телеграфу"

Будь-яке відхилення від ідеальної радянської держави старанно прибирали

У СРСР, де панувала ідеологія єднання та одноманітності, діти часто піддавалися психологічному тиску. Наприклад, шульги вважалися "не такими, як усі". Їх ліворукість сприймалася як "дефект", який необхідно було "виправити".

У радянські часи діти-шульги стикалися з жорстким перенавчанням. Їм замотували ліві руки, били по долонях, змушували писати правою рукою. Плюс постійне цькування та акцентування уваги на "дефекті", передає OBOZ.

Справа навіть не в побажаннях вчителів, вони просто виконували директиви, що надходили "зверху".

Чому перевчали шульг

Офіційною причиною перенавчання була турбота про їхнє майбутнє. Мовляв, у світі, де більшість речей призначені для правші, їм буде легше жити.

Однак справжні причини крилися глибше. Радянська влада не терпіла жодних проявів інакшості. Будь-яке відхилення від ідеальної радянської держави старанно прибирали. Шульги, як і стиляги, рокери та хіпі, потрапляли під каток цензури та гноблення.

Важливу роль відігравав і мілітаризм. У країні, де все було підпорядковане військовій справі, ліворукість вважалася "недосконалістю". Адже автоматний затвор розташований праворуч, і для шульги його використання було незручним — гільзи полетять призовникові прямо в обличчя.

Коли це скінчилося

Лише в 1986 році було скасовано обов’язкове переучування шульг. Протягом багатьох десятиліть цей травматичний досвід вплинув на мільйони дітей. Наслідки включали нервові зриви, порушення сну, заїкуватість, головний біль та інші проблеми. Результати такої соціалізації: вчителі часто нацьковували на шульгу весь клас, і дитина ставала ізгоєм.

Навіть якщо дитину можна було насильно перевчити писати правою рукою, відчиняти двері, брати виделку чи побутові речі, вона все одно продовжувала використовувати ліву руку. Дослідження довели, що ця особливість пов’язана з будовою мозку.

Раніше "Телеграф" писав, чому в СРСР жінкам забороняли виходити заміж за іноземців на законодавчому рівні. За неслухняність могли покарати реальним строком.