Жіноча доля: чому після 40 жінку називали "бабою" і було вже не до валентинок

Читать на русском
Автор
17129
Українки за 40 (фото створене з допомогою ШІ)
Українки за 40 (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

"Для кого тобі чепуритися?" — це питання, яке часто чули українки за 40 у минулому.

Ірина Ігнатенко, етнологиня, кандидатка історичних наук, дослідниця традиційної культури та авторка подкасту "Як ми кохалися", розкриває таємниці життя жінок після 40 років у минулому. Вона пояснює, чому в давнину жінка після 40 вважалася "бабою", чи мала вона право на кохання, та які очікування суспільство покладало на неї.

За допомогою порталу hromadske.radio ви зможете зануритися у світ минулого та дізнатися більше про життя жінок у минулому.

Як раніше жили і кохалися українки 40+

В традиційному українському суспільстві існувало чітке розмежування вікових ролей жінки. Після 40 років вона вважалася "бабою" і їй не личило надміру чепуритися та приваблювати чоловіків.

Суспільство запитувало: "Для кого тобі чепуритися?" Адже жінка в цьому віці вже не повинна була виходити заміж та народжувати дітей. Статевий акт розглядався винятково для продовження роду в молодому віці. Тому намагання 40-річної жінки підкреслювати свою жіночність засуджувалось.

Якщо жінка в старшому віці народжувала дитину, її дитину принизливо називали "бабичем". Такі народження викликали глузування і звинувачення у розпусті. Адже вважалося, що в цьому віці жінка вже не повинна жити статевим життям.

Особливо важким було становище вдів. Вдруге вийти заміж для жінки було проблематично. Чоловікові значно легше було одружитися повторно. Образ молодої вдови часто зображувався в фольклорі негативно — як розпусниці та спокусниці.

З віком у вдови з'являвся певний авторитет і статус в суспільстві. Вона могла стати повитухою або знахаркою, допомагаючи іншим жінкам. Також старша жінка виконувала роль контролю та цензури, стежачи за дотриманням традицій. Вона була наставницею для молодих невісток.

На щастя, зараз ситуація змінилася на краще. Сучасні жінки мають доступ до контрацепції, можуть вільно обирати свій стиль та зовнішній вигляд. Жодних обмежень у коханні та стосунках не існує. Не варто транслювати застарілі патріархальні стереотипи минулого, які обмежували свободу і гідність жінки. Сучасне суспільство рухається вперед до рівності та поваги.

Також "Телеграф" писав про прізвища, які раніше носила еліта суспільства. Окрім цього, вас може зацікавити, які прізвища в Україні давали лише дуже гарним та ласкавим людям.