Штори зі скріпок, прання пакетів та інші дивні речі з СРСР: сьогодні вони виглядають дико

Читать на русском
Автор
29522
Радянський Союз
Радянський Союз. Фото uain.press

Сучасній людині важко це зрозуміти

Деякі речі з радянських часів несподівано повернулися до сучасного життя, але більшість звичок з минулого зараз виглядають дуже дивними. Їх важко зрозуміти тим, хто не жив у ті часи.

"Телеграф" розповідає, які звичні для СРСР явища у сучасної людини викликають глибокий подив. У тій країні всього не вистачало і люди вигадували вихід зі становища.

Гори газет у квартирі

У кожній радянській квартирі зберігали цілі купи газет. Їх використовували при митті вікон, а іноді і як туалетний папір.

Овочі в панчохах

У коморі можна було побачити висить "ногу" з цибулею. Щоб цибуля та часник не гнили, їх зберігали в старих панчохах.

Прання поліетиленових пакетів

Поліетиленові пакети не були одноразовими — їх прали та сушили. Тому розвішані для сушіння пакети були звичайним явищем.

Кип’ятіння білизни

Пральні порошки були досить низької якості, тому для збереження чистоти білизни господині кип’ятили її з відбілювачем, це називалося "виварювати" у величезних каструлях — виварках. Виварювали й постільну й натільну білизну.

Предмети інтер’єру своїми руками

Зараз це важко уявити, але в Радянському Союзі у продажу було дуже мало речей, які створюють затишок і надають будинку неповторності. Люди виходили з положення, як могли: наприклад, зі скріпок та старих журналів робили штори.

Зберігання обмилків

Радянські господині економили, як могли, крім того, іноді мило банально пропадало з полиць магазинів. Тому в кожній квартирі був пакет чи банка, куди складали обмилки. Потім їх склеювали разом і використовували. Дехто навіть варив із них "нове" мило.

Штопання шкарпеток

Сьогодні мало кому спаде на думку штопати шкарпетки — вони представлені на будь-який смак і коштують недорого. У СРСР навіть шкарпетки не завжди були у вільному продажу, тому жінки штопали їх доти, доки це вже просто ставало неможливо. Цьому мистецтву дівчаток навіть навчали під час уроків праці.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому джинси в СРСР коштували більше за місячну зарплату і могли стати причиною тюремного терміну. У Союзі вони були лише межею мрій, а й справжнім символом свободи.