Знезаразити ґрунт від шкідників для розсади насіння легко: 4 важливі кроки

Читать на русском
Автор
12335
Проводити дезінфекцію ґрунту для розсади необхідно
Проводити дезінфекцію ґрунту для розсади необхідно. Фото Freepik

Є ризик "умертвити" ґрунт — загинуть як погані, так і хороші бактерії

Грунт – це повноцінна екосистема, населена мільйонами мікроорганізмів та бактерій. Однак не всі із них корисні. Тому перед посадкою розсади в ґрунт необхідно провести дезінфекцію.

З кожним наступним урожаєм у ґрунті зберігаються та накопичуються різноманітні мікроорганізми та бактерії, які можуть стати причиною захворювань рослин у майбутньому, що може призвести до зниження або навіть знищення всього врожаю. Є чотири необхідні етапи дезінфекції ґрунту для розсади, перед посадкою насіння, пише facedobra.

Прожарювання

Цей метод вважається найбільш ефективним для дезінфекції ґрунту, проте він може призвести до його майже повного знезараження. У процесі прожарювання знищуються як шкідливі, так і корисні мікроорганізми. Розподіліть шар грунту завтовшки 2-3 см на листі. Помістіть в духовку і нагрійте при температурі 200 градусів протягом 20-30 хвилин.

Пропарювання

Шляхом пропарювання можна скоротити кількість шкідливих організмів, причому корисна мікрофлора зберігається. Пропарюйте ґрунт у духовці при температурі 70-90 градусів протягом 20-30 хвилин.

Фунгіциди та інсектициди

У разі нагальної потреби слід звертатися до хімікатів. Наприклад, якщо у ґрунті виявлені хвороби або шкідники. Біопрепарати є найкращим варіантом для застосування.

Проморожування

Один із найпростіших, але менш ефективних методів знезараження грунту полягає у зберіганні його при температурі нижче 18 градусів Цельсія протягом місяця або більше. Цей спосіб дозволяє позбавитися деяких видів шкідників, хоча не ефективний проти бактерій і грибків.

Альтернативою може бути контрастна обробка, при якій чергуються періоди холоду та тепла. Цей підхід сприяє видаленню шкідників та насіння бур’янів.

Раніше ми писали, як посіяти насіння помідорів у сніг. Також "Телеграф" розповідав, коли можна і як сіяти насіння баклажана на розсаду.