Борщ, Юшка, Булка і не тільки: кому давали "смачні" прізвища

Читать на русском
Автор
4834
Любов для якихось страв неможливо приховати
Любов для якихось страв неможливо приховати. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У давнину могли давати прізвиська, які вказували на якусь звичку людини

Найпростіший спосіб дізнатись про головну ознаку свого першопредка — розгадати значення сучасного прізвища. "Смачні" прізвиська у давнину давали не так часто і лише через вагому причину.

Їх могли отримати люди, які дуже сильно любили якусь конкретну страву чи продукт. Про це мовознавець Юліан Редько пише у книзі "Сучасні українські прізвища".

У давнину перелік страв, які могли готувати, був обмежений. Проте це не заважало побачити, що людина небайдужа до якоїсь конкретної. Вона завжди частувала нею гостей та брала для себе додаткову порцію, а то й не одну.

До переліку "смачних" прізвищ мовознавець Юліан Редько відніс наступні:

  • Борщ;
  • Юшка;
  • Масло;
  • Булка;
  • Молоко;
  • Варениця;
  • Сало;
  • Малай.

Зазначимо, що у давнину також особливими прізвиськами обдаровували тих, хто любив попоїсти. На цю особливість першопредка вказують такі сучасні прізвища як Жируха, Лакомий, Скороїд, Напха, Смакула і Ласий. Вони говорили про надмірну любов до їжі. Якщо ж людина мала великий живіт, то її могли прозвати Пузач, Жовтобрюх, Череватий, Трипуз, Брюхань або Черевуха.

Раніше "Телеграф" писав, які закінчення в сучасних прізвищах вказують на те, що ваш першопредок жив на території Україні. Найпоширенішими є три форми, і це не лише -енко, зазначає академік.