Не тільки "-енко": які закінчення вказують на те, що вашими предками є справжні українці

Читать на русском
Автор
3654
Досліджувати свій рід буває дуже цікаво
Досліджувати свій рід буває дуже цікаво

Ваше прізвище швидко видасть корінних українців серед предків

Дослідження історії свого роду є вельми захопливим заняттям, бо дуже цікаво дізнатись, як жили наші предки. У цьому допоможе й сучасне прізвище, яке розповість не лише про зовнішність та рід діяльності прабатька, а й про його територіальне походження.

Деякі закінчення сучасних українських прізвищ вказують, що ви є потомками корінних українців. Про це повідомляє академік Академії наук вищої освіти України Петро Масляк.

Зазвичай українські прізвища асоціюються з закінченням -енко. Наприклад, Бондаренко, Шевченко, Коваленко чи Ткаченко. Це найбільш популярні прізвища в Україні. І справді, закінчення -енко наразі досить поширене. Носії таких прізвищ нині живуть по всій країні.

Важливо розуміти, що у жодному регіоні немає суттєвого переважання прізвищ з цим закінченням. Найбільше їх в Чернігівській області, близько 30%. Проте в інших областях цей показник суттєво нижче.

На другому місці по популярності є закінчення -ук. Наприклад, Марчук, Дмитрук чи Кравчук. Носії прізвищ з таким закінченням проживають в усіх областях. Проте найбільше їх на Волині — до 30%.

Третє по популярності закінчення, притаманне для українських прізвищ, має кілька форм:

  • -ський;
  • -цький;
  • -зький.

Є стереотип, пов’язаний з цими закінченнями. Ніби воно має польське походження. Насправді ж таке закінчення характерне для слов’янських народів, зокрема й українців.

Це закінчення часто використовується для позначення походження першопредка. Наприклад, якщо ваше прізвище Хорольський, Уманський, Ніжинський, Шпольський чи Миргородський, то можете не сумніватись — ваш прабатько корінний українець.

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища носять потомки вдалих рибалок та мисливців. Такі прізвиська давали тільки тим, у кого був справжній талант.