Чех, Мих, Лис, Бик: названо список односкладних прізвищ, які характеризували людей

Читать на русском
Автор
5458
Українці за кордоном
Українці за кордоном. Фото Створено нейромережею для Telegtaf.com.ua

Дослідники виділяють окремі лексико-семантичні групи, утворені від імен, за місцем проживання, за професією чи за якоюсь індивідуальною ознакою

Наші прізвища виникли на основі давніх прізвиськ. Їх могли давати за професією, рисами обличчя чи навіть за характером. Однак є в українській мові і доволі незвичні односкладові прізвища, які частіше всього давали або за іменем, або за місцем проживання.

"Телеграф" підготував матеріал про прізвища, а також дізнався скільки на порталі "Рідні" є таких українців.

Односкладові прізвища з’явилися як скорочення певних мовних частин або як запозичення з іноземних мов. Короткі прізвища часто утворювалися від службових слів, прислівників чи навіть вигуків. Дослідники виділяють окремі лексико-семантичні групи, утворені від імен, за місцем проживання, за професією чи за якоюсь індивідуальною ознакою.

Найбільше односкладових прізвищ мають іншомовне походження. Першу групу прізвищ складають ті, що виникли на основі імен. Це Сай, Сак, Бар (Бартоломій), Мих (Михайло), Ник (Никифор), Паш (Павло), Філь (Филимон).

Прізвища Грек, Лях, Тур, Чех, Серб, Прус тощо походять від місця проживання чи території походження когось із предків. Немісцевих людей здавна називали просто "чех", "грек", "лях" — так і виникли прізвиська, що потім стали повноцінними прізвищами.

Грек — налічує 2352 носіїв.За поширенням займає 1868 місце. Найчастіше зустрічається на Буджаку (Ізмаїл).

Лях — налічує 6612 носіїв. Найчастіше зустрічається на Закарпатті.

Тур — налічує 3600 носіїв. Зустрічається на Придніпров'ї.

Чех — популярне на Галичині. А в Україні налічує 2517 носіїв.

Прус — налічує 3659 носіїв. Зустрічається в Придніпров'ї.

Ще одна вагома лексична група – прізвища, утворені від професії. Односкладові прізвища могли означати і положення в суспільстві – наприклад, Дяк. Німецьке прізвище Шмід перекладається як "коваль". З професіями пов’язані і прізвища Рой, Рій, Роїк, Фліс, Поп, Коц (грубе полотно).

Хитрих людей називали Лисами, впертих та кремезних – Биками, вертких та спритних – В’юнами. Лис — зустрічається на Волині. А в Україні таких 2026 носіїв. Бик — 1123 людини. В'юн — 863 людини і зустрічається найчастіше на Придніпров'ї.

Прізвище Піх походить від старослов’янського "піх", "пєх" – "ходити пішки". Воно налічує 983 носіїв. За поширенням займає 5036 місце. Найчастіше зустрічається на Галичині

Гуль, ймовірню, має тюркське походження і означає "квітка". В Україні таких людей близько 2000 тисяч. За поширенням займає 2628 місце. Найчастіше зустрічається на Волині.

Шаф – з німецької "вівця". Воно налічує 35 носіїв. За поширенням займає 99711 місце. Найчастіше зустрічається на Причорномор'ї

Баль – теж німецьке прізвище, означає "сміливий". Таких людей в нашій країні 661 носіїв. За поширенням займає 7547 місце. Найчастіше зустрічається на Запоріжжі.

Прізвищ, що виникли від наказових часток дієслів, всього кілька: Най, Нех, Нехай. Прізвище Нехай налічує 682 носіїв.

За поширенням займає 7286 місце. Найчастіше зустрічається на Сіверщині.

Раніше "Телеграф" писав, що ваші предки могли голодувати, якщо у вас таке прізвище. Для багатьох українців дуже важливо було носити такі прізвища.