Ви нащадок українських еліт, якщо ваше прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
137215
Прізвища українських еліт Новина оновлена 27 листопада 2023, 22:48
Прізвища українських еліт

Деякі з цих прізвищ збереглися досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про свого носія. Зокрема, про роль його предків у суспільстві.

"Телеграф", ґрунтуючись на роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавця Юрія Редько, розповідає про українські родові імена, які носила еліта суспільства. До цієї категорії громадян у різні часи відносили, наприклад, художників, вчителів та лікарів. Примітно, що їхній рід діяльності був увічнений і у прізвищах, які досі носять їхні предки.

Якщо ваше прізвище звучить так, то, можливо, ваші предки були елітою:

Лікуванням різних хвороб займалися в Україні переважно жінки. Але прізвища Ворожбит та Ворожко свідчать, що й деякі чоловіки мали таку "професію".

Важко пояснити, як могло виникнути прізвище Медик. Латинське medicus народу не було відоме. Можливо, перший носій цього прізвиська був ученою людиною і займався вже не знахарством, а певною мірою медициною. Він назвав себе цим іншомовним словом, яке закріпилося за його нащадками як родове прізвище.

Прізвища людей, які мали якесь відношення до освіти чи мистецтва

До цієї групи належать рідкісні прізвища: Книжник, Логік, Філософ.

Людина, яка мала якесь відношення до школи — це Шкільнйк, Шкдльник, Школик,Школяр, Шкільний, Шкільнюк, Школун, Шкдльний.

Звичайно, відношення це дуже загальне, невизначене, важко встановити, чи перший носій прізвища одержав йогоза те, що був у школі вчителем, чи сам на протязі якогось часу вчився, чи був при школі сторожем.

Прізвища Маляр із похідними Маляренко та Малярик, а також утворене від глузливої назви прізвище Богомаз із похідним Богомазюк говорять самі за себе.

У зв'язку з природною співучістю або професією співака виникли прізвища Співак і Півець. Останнє скоріш за все було назвою дяка-псаломщика ("півця церковної"). З організацією хору (теж, очевидно, церковного) пов’язано виникнення прізвища Реєнт та похідного Регенчук (патронімічне від слова "регент", тобто диригент).

Прізвище Скоморок безумовно пов’язане певною мірою з назвою артистів древньої Русі — скоморохів, але, мабуть, не безпосередньо. Швидше за все, це прізвище означало людину, що походить із села Скоморохів, а назва села виникла в ту давню епоху, коли князь селив там своїх придворних артистів або віддавав доходи із села на їх утримання.

Значна кількість прізвищ вказує на те, що їхні перші носії були музикантами:

Спільне прізвище Музика записана як прізвище у восьми областях. Від цієї назви утворилося зменшене Музичка та патронімічні Музиченко, Музичук. Таке ж загальне значення мала і лемківська назва, від якої утворилося прізвище Гудак. З глузливих прізвиськ музикантів виникли, мабуть, прізвища Дармограй та Лихограй.

Ряд прізвищ походить від назви інструменту, на якому грав музикант:

  • Скрипник, Скрипець, Скрипка з похідними: Скрипчук; Скрипнюк, Скрип'юк, Скрипичайко, Скрипниченко;
  • Цимбаліст, Цимбалістf, Цимбалістий.
  • Бандура;
  • Сопівник;
  • Дудар;
  • Козбар;
  • Басистий.

Нагадаємо, раніше ми писали, які українські прізвища належали військовим.