Секрети наших предків: чому не варто витирати хлібні крихти рукою

Читать на русском
Автор
3367
Хліб та стіл є особливими символами
Хліб та стіл є особливими символами. Фото Телеграф

Наші предки не лізли руками до столу з практичних та містичних міркувань

У нашому народі існує безліч прикмет та повір’їв, які передаються з покоління в покоління. Однією з таких є віра в те, що не можна витирати кришки зі столу рукою. Ця прикмета має глибокі корені в культурі українського народу, як і застереження не викидати їжу у смітник.

У давні часи, коли люди жили в глибокій злагоді з природою, стіл вважався священним місцем, де сім'я збиралася разом. Витирати кришки зі столу рукою вважалося образою духів предків, які могли "проживати" у дереві, з якого зроблений стіл. Також, згідно з давніми віруваннями, рука є провідником енергії. Витираючи кришку столу рукою, людина може передати свою негативну енергію на стіл, а потім на їжу, яка буде на ньому.

Також є й практична сторона цього повір’я. Руки — це джерело бактерій, і витираючи стіл рукою, можна перенести ці бактерії на поверхню, де потім буде їжа. В Україні звісно ж на ставленні до їжі позначилися часи Голодомору, а також кріпацтва. Тому дотримання цієї прикмети є ще й шаною до наших предків, які страждали, аби отримати крихту хліба.

Нагадаємо, що ми писали про те, чому не можна залишати брудний посуд на кухні, бо це може злити духів і привести до негараздів у домі. Також ми розповідали, чому не варто віддавати посуд пустим і не брати в руки чужі тарілки, бо це може статися.