Як вберегти капусту від тріскання: городники порадили простий метод

Читать на русском
Автор
Капуста потребує правильного догляду (зображення створено за допомогою ШІ)
Капуста потребує правильного догляду (зображення створено за допомогою ШІ)

Щоб виростити смачну капусту, варто знати, як правильно за нею доглядати.

Хрустка капуста – це справжній делікатес. Однак, часто буває так, що під час зберігання вона тріскається, втрачає свіжість і смак. Щоб уникнути цього, варто дотримуватися кількох простих правил. Також, ми писали, чому домашні кавуни не ростуть та як із цим боротись.

Правильна збирання врожаю

  • Вибираємо правильний час: Капусту збирають восени, коли вона досягла повної стиглості. Зазвичай, це відбувається у вересні-жовтні. Головки капусти повинні бути щільними, а листя – соковитим і без пошкоджень.
  • Акуратно зрізаємо: При зрізанні капусти залишайте невеликий пеньок, щоб уникнути загнивання.

Підготовка до зберігання

  • Обрізаємо коріння: Після збирання обріжте коріння приблизно на 3-5 см.
  • Видаляємо верхні листки: Видаліть кілька верхніх листків, які можуть бути пошкодженими або забрудненими.
  • Просушуємо: Розкладіть качани капусти на сухому рушнику і дайте їм просохнути протягом кількох годин.

Створення оптимальних умов зберігання

  • Температура: Оптимальна температура для зберігання капусти – від 0 до +2 градуси Цельсія.
  • Вологість: Вологість повітря повинна бути близько 90-95%.
  • Темрява: Капусту краще зберігати в темному місці, оскільки світло може прискорити процеси гниття.
  • Ємність: Для зберігання капусти підійдуть дерев’яні ящики, поліетиленові мішки або овочеві ящики.

Способи зберігання

  • Сухе зберігання: Кожен качан оберніть у кілька шарів паперу і складіть у ящики.
  • Засолювання: Засолена капуста може зберігатися тривалий час. Існує безліч рецептів квашення капусти, виберіть той, який вам до вподоби.
  • Заморожування: Дрібно нарізану капусту можна заморозити. Перед заморозкою її слід бланшувати протягом 2-3 хвилин.

Профілактика хвороб і шкідників

  • Огляд: Перед зберіганням ретельно огляньте кожен качан на наявність пошкоджень, гнилі або слідів шкідників.
  • Обробка: Якщо ви помітили якісь проблеми, видаліть пошкоджені ділянки і обробіть капусту слабким розчином марганцевого калію.

Порада: Щоб капуста довше зберігалася свіжою, не мийте її перед зберіганням. Вода може сприяти розвитку гнильних процесів.

Раніше "Телеграф" розповідав які ще культури можна виростити взимку в домашніх умовах. Також ділилися лайфхаками, як посадити петрушку на підвіконні.