"П'єдестал для екскрементів", чи корисна штука в домі: для чого в СРСР робили унітази з "поличкою"

Читать на русском
Автор
9336
Унітази в СРСР Новина оновлена 20 квітня 2024, 13:39
Унітази в СРСР. Фото Колаж "Телеграф"

У такої моделі сантехніки були свої недоліки

В наші дні унітази "з поличкою" стали рідкістю, на відміну від їх більш поширених аналогів без цієї деталі. У Радянському Союзі, навпаки, практично всі унітази були оснащені цією поличкою, яку жартома називали "п'єдесталом для екскрементів".

"Телеграф" розібрався, навіщо була ця поличка потрібна, де знаходилася у вбиральні. І чому це було небезпечно.

Що значить "унітаз з поличкою"

В той час унітази були зовсім іншими по дизайну, ніж сучасні. Радянські унітази мали специфічну форму внутрішньої чаші, в якій була горизонтальна поличка.

Насправді процес змивання залишався таким же, і було потрібно використовувати йоржик. Але ця поличка виконувала важливу функцію, яка робила побут радянських громадян більш комфортним.

Для чого в СРСР робили унітази з "поличкою"

Перш за все, горизонтальна Полиця всередині унітазу була створена для того, щоб при змиві зменшити кількість бризок. Адже при змиві разом з водою могли розлітатися різні бактерії і мікроорганізми. Це було особливо актуально, якщо ванна кімната була поєднана з іншими приміщеннями, де знаходилися предмети особистої гігієни.

Не все було так добре

Були недоліки такої моделі унітаза — вода часто затримувалася всередині полички, що викликало неприємний запах. І призводило до утворення нальоту, а також сприяло розмноженню шкідливих бактерій.

Раніше "Телеграф" писав про топ-5 найпопулярніших смаколиків в СРСР. Їх обожнювали не тільки діти