В СРСР маньяків не було? Топ-5 серійних вбивць Радянського союзу

Читать на русском
Автор
5459
Так, на думку ШІ, виглядає серійний вбивця
Так, на думку ШІ, виглядає серійний вбивця. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Деякі серійний вбивці в СРСР були дуже молодими

Один із розповсюджених міфів про Радянський Союз, що там було ніби то безпечніше аніж в сучасному світі. Та це лише наслідок того, що більшість ганебних чи жахливих випадків замовчувалися.

"Телеграф" зібрав історії п’яти серійних вбивць Радянського Союзу. Їхніми жертвами ставали жінки, чоловіки, діти.

Василь Комаров

Василь Комаров серійний вбивця
Василь Комаров

Василь Комаров — перший радянський серійний вбивця. Він вбивав у Москві з 1921 по 1923 роки. На його рахунку щонайменше 29 вбивств чоловіків — це тільки ті, що були доведені. Загалом він зізнався у 33 вбивствах. Поштовхом до початку вбивств стала НЕП — він обманював своїх жертв, начебто він підприємець. Сценарій вбивства був простим — знайомився з чоловіками, заманював до себе під приводом покупки, пїв горілкою, вбивав молотком або душив, грабував та ховав тіла. Деякі топив у річці, деякі ховав в зруйнованих будинках. При цьому був одружений, мав дитину та коли дружина дізналася про вбивства — сама долучилась до них. В злодійствах Комаров не розкаявся, заявив, що хоче вбивати ще. Його та дружину розстріляли.

Андрій Євсеєв

Андрій Євсеєв серійний вбивця
Андрій Євсеєв

Андрій Євсеєв такоє полював на людей в Московській області, але 50-тьма роками пізніше. В 1970-х він вбивав і жінок, і чоловіків. Почав у 1974. Деяким жертвам вдалося вижити. Після оголошення про його діяння по телебаченню затаївся на два роки, щоб потім почати вбивати знову. Він скоював напади на жінок із різною зброєю, жертвами ставали жінки різних професій. Із 1977 року починає посмертно гвалтувати жертв. На цей момент йому було 22 роки. Він зберігав коштовності, які забирав з тіл жертв — їх знайшли під час обшуку в квартирі. Маніяк зізнався в 9 вбивствах, 18 замахах на вбивство, одному згвалтуванні та 32 розбійних нападах. Вбивцю розстріляли.

Сергій Сергеєв

Сергій Сергеєв серійний вбивця
Сергій Сергеєв

Сергій Сергеєв орудував на території Запоріжжя, Дніпропетровської області та Ялти. За літо 1987 року вбив трьох людей та намагався вбити ще шістьох. Правоохоронцям лишав послання. Останнє вбивство скоїв у 1988 році вже в СІЗО. Першою жертвою стала студентка, яка через кілька днів після знайомства відмовилась вийти за нього заміж. Вбивцю встановили та оголосили в розшук по СРСР. Однак його це не зупинило — він навіть лишав аудіокасету, де знущався над міліцією. Найстаршою жертвою стала 84-річна бабуся, а наймолодшою — 9-річна дівчинка. Разом з міліцією маніяка шукали і добровольці — врешті решт його заарештували. Намагаючись зіграти психічно хворого Сергеєв вбиває людину в СІЗО. Вбивцю розстріляли.

Володимир Усов

Володимир Усов серійний вбивця
Володимир Усов

Один із наймолодших радянських серійних вбивць — почав вбивати у 17 років. Його жертвами ставали маленькі хлопчики, яких він вбивав та гвалтував. Визнаний неосудним та провів останні 30 років життя в психіатричній клініці. Ще у 14 років йому поставили діагноз параноїдна шизофренія. І саме голоси в голові наказали йому вбивати та гвалтувати дітей. Наймолодшій жертві було 5 років — загалом він вбив чотирьох хлопчиків. Після останнього вбивства його затримали та відправили на примусове лікування з якого він втік у 1996 році в Самарі. Він намагався вбити двох дітей, яких викрав, але його встигли схопити та відправили в клініку для особливо небезпечних психічно хворих.

Андрій Чикатило

Андрій Чикатило серійний вбивця
Андрій Чикатило

Андрій Чикатило — один із найвідоміших радянських серійних вбивць, який не тільки гвалтував своїх жертв, але і їв їх. Доведено 53 вбивства з 1978 по 1990 роки. Однак оперативні дані вказували на 65 убивств. Жертвами були і діти, і жінки: 21 хлопчик у віці від 7 до 16 років, 14 дівчат від 9 до 17 років та 17 жінок. Чикатило працював вчителем, навчав російській мові та літературі, однак після звільнення через домагання до школярки працював в ПТУ, а згодом на виробничих підприємствах. Відрядження дозволяли йому вбивати в різних місцях — Україні, Узбекистані, на теренах Ростовської області. За його злочини встигли розстріляти двох людей до того, як Чикатило спіймали в результаті наймасштабнішої операції радянської поліції "Лісосмуга". Чикатило заявив, що вбивства його умиротворяли. Стратили маніяка у 1994 році.

Раніше "Телеграф" розповідав про покарання за дармоїдство в Радянському Союзі. Людей, які не мали дітей, також система не балувала — їх примушували платити податок.