"Вбивча" краса: яку косметику використовували наші бабусі за часів СРСР

Читать на русском
Автор
Салон краси за часів СРСР Новина оновлена 16 квітня 2024, 11:02
Салон краси за часів СРСР. Фото Pinterest

Представниці прекрасної статі винахідливо підходили до питання краси

За часів СРСР жінки не мали доступу до прогресивних засобів косметології. Тому вони часто вдавалися до експериментів та застосовували рецепти краси сумнівної якості.

Іноді ці методи були шкідливими. "Телеграф" вирішив розповісти своїм читачам, як радянські жінки наводили марафет.

Так, наприклад, серед популярних народних засобів для збереження краси волосся на той час було застосування господарського мила, оцту та відварів трав. Крім того, жінки робили маски з усього, що можна знайти у холодильнику – від яєць до часнику з майонезом.

На думку сучасних дерматологів, такі засоби не можна назвати на 100% безпечними для волосся. Від них воно може взагалі випасти.

До шкідливих методів лікарі відносять усі продукти, здатні дратувати шкіру голови:

  • цибуля
  • часник
  • червоний перець
  • імбир
  • господарське мило

Популярним у СРСР був сухий шампунь на основі хліба, борошна чи крохмалю. Також часто жінки мили голову різними відварами із трав. Це мало сумнівну користь, бо все залежало від того, як людина потім змиває цей відвар із голови. Якщо використовує агресивні шампуні, то користі від цього не буде.

З косметологічними процедурами в СРСР теж було тяжко. Такі послуги надавалися переважно у великих містах та мали велику ціну. Тому це спонукало жінок доглядати себе в домашніх умовах, використовуючи так звані народні методи, які нерідко лише посилювали ситуацію.

Кадр із художнього фільму "Чародії"

Декоративна косметика в Союзі стала загальнодоступною лише у 80-ті роки.

Вона була не найкращої якості, але через відсутність альтернатив жінки користувалися тим, що є. А імпортні засоби для догляду за шкірою були в дефіциті, тому їх могли дозволити собі лише заможні панянки.

Раніше "Телеграф" назвав п’ять найпопулярніших способів укладати волосся у СРСР.